januar 13

Mandag: Abe sætter fart på ny tolkning af fredsforfatning

0  comments

Asger Røjle Christensen

Honjitsu no News – Et lille udpluk af dagens nyheder – 13. januar 2014

Abe sætter fart på ny tolkning af fredsforfatning

Japans premierminister, Shinzo Abe, vil allerede i det kommende forår formulere en ny fortolkning af landets omstridte fredsforfatning. En tolkning, som i modsætning til nu vil gøre det muligt for japanske styrker at deltage i “kollektivt selvforsvar”, dvs. forsvaret af andre lande end Japan selv.

Det har han efterhånden antydet flere gange, og det har hans sikkerhedspolitiske rådgiver søndag gentaget i japansk fjernsyn. Det fortæller Asahi Shimbun.

Det buddhistiske parti Nyt Komeito, som er koalitionspartner med Abes regeringsparti, er stædigt imod dette skridt, og partiets leder har i ugens løb udtrykt overraskelse over regeringschefens udmeldinger. Derfor er Tokyo fuld af spekulationer om, at Abe er ved at tage tilløb til en udskiftning i sin regeringskoalition. Ud med Nyt Komeito og ind med et eller flere af de andre oppositionsparter, som støtter en omfortolkning af forfatningen.

[divider ]

 Japan vil handle med Afrika for alvor

Premireminister Shinzo Abe er i disse dage på rundrejse i Afrika.

Rejsen er mest blevet fortolket som et forsøg fra japansk side på at dæmme op for Kinas øgede tilstedeværelse i området. Men ifølge Financial Times er den lige så meget et udtryk for en kommercielt begrundet offensiv fra japanske virksomheders side på kontinentet.

En amerikansk professor kalder det i FT-artiklen for en “sen erkendelse” fra de store japanske handelshuses side, at mulighederne i Afrika er kæmpestore – men nu er den altså sket.

 

 


Tags

abe, afrika, fredsforfatning, japan, komeito


Dette kunne måske også interessere dig?

Nyt foredrag: Hokkaido

Nyt foredrag: Hokkaido
Kommentarer er meget velkomne

Your email address will not be published. Required fields are marked

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}