december 6

Nyt foredrag: Hokkaido

0  comments

Asger Røjle Christensen

Unge danskere var landbrugspionerer i Japan

For 100 år siden drog Morten Larsen, en ung landmand fra Jægerspris-egnen, Emil Fenger, en ung landbrugslærer fra Slangerup Landbrugsskole, og Peder Søndergaard, en ung landmand fra Bedsted i Thy, til Hokkaido i det nordlige Japan for at oprette danske mønsterlandbrug. Asger Røjle Christensen har gravet den utrolige historie om tre eventyrlystne danskere frem. Hans bog udkom i august, og nu tager han rundt i landet og holder foredrag om de tre danske landmænds skæbner.

Japans regering søgte for 100 år siden viden om dansk landbrugsdrift, andelstanke og højskolebevægelse, da man mente, de tanker kunne være med til at udvikle det japanske landbrug. Tre unge danske mænd rejste ud – to af dem tog deres familier med.  De rejste til den anden side af jorden, hvor de i fem år drev mønsterfarme og var forbilleder for udviklingen af en mejeriorienteret lokal kvægdrift.

Den nye bog Hokkaido – Danske landbrugspionerer i Japan er en udviklingshistorie om Japan som samfund, om japansk landbrug, men først og fremmest om de unge danskere. ”Det er også en ganske utrolig historie om idealisme, tvivl, træthed og hårdførhed, men der er ikke meget heltekvad eller glansbillede over den. Der var masser af problemer og konflikter undervejs, og det er naturligvis også med i fremstillingen,” fortæller Asger Røjle Christensen, der gennem hele fortællingen har fokus på de tre hovedpersoners personlige skæbner. 

Øen Hokkaido blev koloniseret af Japan i slutningen af 1800-tallet og begyndelsen af 1990-tallet. Da de danske landmænd kom til øen, mødte de en broget skare af nybyggere, der var i færd med at opbygget et nyt samfund. Byggearbejdet i området blev udført af straffefanger, mange arbejdsløse samuraier var flyttet til øen for at blive landmænd, og derudover var en del af nybyggerne på flugt fra skandaler, økonomisk trængte eller idealister, der søgte nye områder at udbryde deres politiske eller religiøse budskaber. Amerikanerne kom også til og hjalp med at opbygge infrastrukturen, men den amerikanske landbrugsmodel lod sig ikke overføre til forholdene på Hokkaido. Og det er her, danskerne kom ind i billedet. Deres erfaring med små landbrug og andelsbevægelser kunne bruges.

Asger Røjle Christensen (født 1956) er forfatter til flere bøger om Japans historie og nutid. Han er uddannet journalist og har boet i Tokyo i 13 år af sit liv, hvor han har arbejdet som korrespondent, reporter og analytiker for en række danske og skandinaviske nyhedsmedier. Han er en erfaren foredragsholder, og derudover har han også arrangeret studieture og fungeret som rejseleder på mange ture rundt i landet.

Skriv til ham på: arc@asgerrojle.com, hvis I er interesseret i et spændende foredrag. Asger Røjle Christensen er i Danmark i de kommende tre måneder (december 2023 og januar-februar 2024) og igen i maj måned 2024.


Tags


Dette kunne måske også interessere dig?

Kommentarer er meget velkomne

Your email address will not be published. Required fields are marked

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}