august 24, 2013

Af

Honjitsu no News – Et lille udpluk af dagens nyheder – 24. august 2013

Momsstigning på vej i Japan

Der er tegn i sol og måne og stjerner på, at den japanske moms vil blive gradvist hævet fra fem til ti procent, som det er vedtaget.

I dag siger en af premierministerens rådgivere til nyhedsbureuaet Jiji, at han mener, stigningen er nødvendig. I de senere uger har alle mulige erhvervsorganisationer og eksperter været ude og sige det samme.

Det hele synes at være en måde at forberede den japanske offentlighed på en beslutning om en momsstigning. Premierminister Shinzo Abe har lovet at tage en beslutning i løbet af efteråret.

Regeringspartiet, LDP, var faktisk med til at vedtage momsstigningen, da det var i opposition. Men under valgkampen i slutningen af sidste år lod Abe elegant det daværende regeringsparti, Det Demokratiske Parti, få hele skylden for den upopulære beslutning. Han lovede dengang, at det ville komme an på, hvordan økonomien udviklede sig, om man ville gennemføre stigningen eller ej.

[divider ]

Kinas twitter giver point for troværdighed

Kinas største sociale medie, Sina Weibo, har indført et system, hvor man får point for troværdighed, og man håber på den måde at kunne bekæmpe de mange rygter på den kinesiske del af internettet. Det skriver det taiwanske nyhedssite WantChinaTimes.

Hvis man anmeldes af mere end ti andre brugere af Sina Weibo for at skrive usande ting på nettet, vil et panel af eksperter kunne trække point fra de 80 troværdighedspoint, som alle brugere starter med.

Kommer man under 60 point, får man et lille ikon på sin profil, der signalerer til alle andre, at man har lav troværdighed. Og mister man alle sine point, lukkes ens profil.

[divider ]

Øget diskrimination af nordkoreanske skoler i Japan

Aldrig så snart havde premierminister Shinzo Abe generobret sin post sidste år, før han bekendtgjorde, at nordkoreanske skoler i Japan ikke har ret til de samme økonomiske tilskud som andre offentligt anerkendte skoler i landet.

Ikke før Nordkorea standser sit atomvåbenprogram og afslører, hvad der i virkeligheden skete med et antal unge japanere, som i halvfjerdserne og firserne blev bortført til Nordkorea. Det er lidt svært at se, hvad det ene har med det andet at gøre, men meget få japanere finder det umagen værd at forsvare de nordkoreanske skolers rettigheder.

De har altid været en enklave i det japanske samfund, og de er altid blevet diskrimineret. Det er blot blevet værre efter de store afsløringer for ti år siden af, at det officielle Nordkorea faktisk stod bag nogle af bortførelserne.

Nyhedsbureauet AP har udsendt en fin reportage om livet på de nordkoreanske skoler.