august 25

Søndag: Japansk lufthavn åbner sine arme mod muslimer

0  comments

Asger Røjle Christensen

Honjitsu no News – Et lille udpluk af dagens nyheder – 25. august 2013

Japansk lufthavn åbner sine arme mod muslimer

Kansai International Airport ved Osaka, Japans næststørste lufthavn, vil åbne sine arme mod et stigende antal rejsende fra muslimske lande som Malaysia og Indonesien, som benytter lufthavnen.

Der vil blive åbnet to nye bederum, og flere restauranter vil servere godkendt halal-mad.

Det fortæller Asahi Shimbuns engelsksprogede “AJW”-site.

En direktør udtaler, at lufthavnen har planer om at blive “Japans første muslim-venlige lufthavn”. Det er en politik, der giver god forretningsmæssig mening, når antallet af muslimske rejsende stiger så markant, som det gør.

Der er med andre ord tale om business. Hvad der i Danmark ulykkeligvis er gået hen og blevet en politisk diskussion, er i resten af verden blot business.

[divider ]

Nordkorea og Sydkorea: Vi vil genåbne industripark

Efter seks runder med forhandlinger uden resultat har Nordkorea og Sydkorea udsendt en fælles erklæring om, at det stadig er begge parters ønske at “arbejde aktivt” for en genåbning af den fælles industripark i Kaesong i Nordkorea.

Erklæringen giver en lille smule optimisme midt i en fastlåst situation, fortæller Guardians dygtige Tania Branigan fra Beijing.

Industriparken har nu været lukket ned i fire måneder, siden Nordkorea trak sine 53.000 arbejdere ud af parken i protest mod omverdenens skærpede sanktioner mod landets atomvåbenforsøg. Men parken har stor betydning for Nordkoreas økonomi, og regimet er nødt til at få de 53.ooo mennesker tilbage i arbejde, siger eksperten Adam Cathcart i Guardian-artiklen.

[divider ]

Japansk socialdemokrat blandt venner på Lolland

Og så har Lolland besøg af borgmesteren fra Tokyo-bydelen Setagaya, som er på studiebesøg ved Lollands forskellige projekter med bæredygtig energi, og som på offentlige møder fortæller, hvor meget Japan kan lære af Lolland.

Jeg mødte også selv Nobuto Hosaka fornylig i Tokyo ved et offentligt møde om Lolland.

De færreste i Lolland er vel klar over, hvor usædvanlig en skikkelse i japansk politik, den gode borgmester efterhånden er. Han er medlem af det socialdemokratiske parti, den smuldrende rest af efterkrigstidens store socialistparti, og han har i flere perioder siddet i underhuset for dette parti. Men nu er partiet næsten udraderet i parlamentet og totalt udraderet i Tokyos byråd, hvor det for blot 30-40 år siden havde borgmesterposten.

Kun i Setagaya har partiet kunne fastholde en bastion. Dels fordi Setagaya er hjemsted for en stor del af Japans “kreative klasse”. Dels på grund af Nobuto Hosakas personlige appel til vælgerne.

Han er kendt som modstander af atomkraft og dødsstraf. Han er en populær klummeskriver i Asahi Shimbun, “Japans Politiken”. Og så har han kastet sig ind i en kampagne for bæredygtig energi, hvor inspirationen fra Lolland spiller en vis rolle.

Han er ude i en kamp op ad bakke i Japan. Det er ham derfor vel undt med en fredelig stund blandt danske venner i den gamle socialdemokratiske højborg på Lolland.


Tags

japan, kaesong, kansai, korea, lolland, nordkorea, setagaya, sydkorea


Dette kunne måske også interessere dig?

Nyt foredrag: Hokkaido

Nyt foredrag: Hokkaido
Kommentarer er meget velkomne

Your email address will not be published. Required fields are marked

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}