marts 23

Japan søger tilbage mod hverdagen – måske for tidligt?

0  comments

Asger Røjle Christensen

HONJITSU – Nyt fra Japan: Når jeg hører hjemmefra, at nære familiefæller af frygt for Covid19-smitte lemper gaver til hinanden ind gennem vinduerne, og at der opstår akavede situationer i supermarkederne, når nogen synes, at andre kommer for tæt på, så er situationen her i Japan stadig uendeligt mere afslappet.

Her i Kyoto går unge par op og ned ad fortovene i kimono med hinanden i hånden, folk mødes under kirsebærtræerne i parker og haver, som er begyndt at blomstre, og nogle breder presenninger ud og holder hanami-fester under de smukke blomster, selv om myndighederne i år opfordrer folk til at lade være.

Der er adskillige tegn på, at Japans regler og restriktioner, som i forvejen har været fleksible, er på vej til at blive lempet yderligere. Begrænsningerne i det normale samfundsliv skal lempes. Økonomien kan ikke holde til mere stilstand, argumenteres der.

Først og fremmest har skoler og universiteter fået besked af premierministeren om ufortrødent at starte normalt på det nye skoleår om et par uger. Flere lukkede forlystelsesparker er genåbnet, og det forlyder, at det netop gennemførte forbud mod indrejse af Schengen-europæere næppe forlænges ud over 1. maj.

Man kan i høj grad diskutere, om disse lempelser sker for tidligt. Dels er der bekymrende tegn på en eksplosion i antallet af covid-19-smittede i området omkring storbyerne Osaka og Kobe. Dels er der i medierne rapporter om, at en ”anden corona-bølge” truer asiatiske lande uden om Kina, der ligesom Japan slap relativt billigt i første omgang. Og endeligt har man generelt i hele forløbet ikke kunnet sammenligne de japanske opgørelser over antal smittede med andre landes tilsvarende tal. Japan har systematisk testet færre syge mennesker for covid-19, end de fleste andre lande har.

Den venlige – og officielle - begrundelse er, at man har villet forebygge panik og undgå at overbelaste sygehusene. Den uvenlige version af samme begrundelse er, at det i månedsvis har været vigtigt for den japanske regering at holde tallene kunstigt lave, så længe man havde håb om at kunne gennemføre de olympiske lege til sommer i Tokyo, og så længe situationen i selve Japan blev opfattet som afgørende i den forbindelse (Læs mere om de olympiske leges skæbne i en separat honjitsu-nyhed i morgen eller i overmorgen). De to versioner kan jo godt være sande begge to på samme tid.

Den afslappede stemning på gade og vej når imidlertid ikke ud til Japans ydre grænser. Jeg har netop i de seneste dage som rejseleder været involveret i et hektisk kapløb med tiden i japanske lufthavne, hvor det gjaldt om at hjælpe danske turister ud af landet i sidste øjeblik, før grænsen ville blive mere eller mindre lukket for tilrejsende, japanere såvel som udlændinge, der ankom fra Danmark og de andre Schengen-lande i Europa – og dermed også den anden vej rundt, fordi flytrafikken af økonomiske årsager ville lukke ned. Andre asiatiske lande har gennemført tilsvarende lukninger af frygt for, at førnævnte ”anden bølge” skulle få sit udspring i importerede smittebærere fra det hårdt ramte Europa.


Tags

Corona, covid-19, japan, kyoto, sakura, sundhed, turisme, virus


Dette kunne måske også interessere dig?

Nyt foredrag: Hokkaido

Nyt foredrag: Hokkaido
Kommentarer er meget velkomne

Your email address will not be published. Required fields are marked

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}