marts 25

Olympisk udsættelse er en økonomisk katastrofe for Japan

0  comments

Asger Røjle Christensen

HONJITSU – Nyt fra Japan: Beslutningen i går om at udsætte de olympiske lege, der skulle have fundet steder i Tokyo, til sommer, var pinagtig, men uundgåelig. Situationen i selve Japan var i sidste ende slet ikke afgørende. Covid-19-pandemiens udbredelse i hele verden gjorde udsættelsen totalt nødvendig. Det ville jo være vanvittigt, hvis atleter og tilskuere kom rejsende fra hele verden, klumpede sig tæt sammen og smittede hinanden.

Jeg og mange andre har tidligere spået, at legene under ingen omstændigheder ville blive udsat eller aflyst, idet der var alt for store økonomiske interesser på højkant, men vi tog fejl. Ingen kunne vel forudse en situation, hvor pandemien ville få så uhyggeligt et omfang så mange steder på kloden på samme tid.

Det har hidtil set ud, som om Japans tydelige modvilje mod en udsættelse har været udtryk for dumstædig national stolthed. Den japanske regering er blevet kritiseret for at teste alt for få af sine borgere for covid-19 med det kyniske formål at holde Japans tal kunstigt lave, så det ikke ville jage folk væk og gennemtvinge en udsættelse – eller endnu værre en aflysning – af de olympiske lege.

Men hvis man skal være fair, er det ikke sært, at Japan har strittet imod så længe. Udsættelsen er – uanset hvor uundgåelig og rigtig den er – en kæmpe katastrofe og et logistisk mareridt for Japan.

De forskellige bud på det økonomiske tab ved udsættelsen, der optræder i japanske medier i dag, løber op på mindst 40-50 milliarder kroner, og disse tab rammer vel at mærke sektorer som hoteller, flyselskaber og serviceindustrier, der i forvejen er slået omkuld af den svigtende turisme på grund af virus-krisen.

 Rejser skal aflyses, hotelværelser skal afbestilles, billetter skal betales tilbage, sponsorkontrakter skal fornys, tv-aftaler skal genforhandles, olympiske anlæg skal frikøbes fra aftaler om ellers indtægtsgivende formål, de skulle være benyttet til næste år, og de attraktive 4145 lejligheder i den olympiske by ud til Tokyo-bugten var allerede i gang med at blive solgt for store beløb, der skulle dække en stor del af udgifterne. Her må køberne nu overtales til at vente med indflytning, og der vil utvivlsomt være mange krav om kompensation.

Tags

Corona, covid-19, IOC, olympisk, tokyo, Tokyo2020, turisme, virus


Dette kunne måske også interessere dig?

Nyt foredrag: Hokkaido

Nyt foredrag: Hokkaido
Kommentarer er meget velkomne

Your email address will not be published. Required fields are marked

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}