marts 11

Ni år efter tsunamien: 2529 uafsluttede livsforløb

0  comments

Asger Røjle Christensen

HONJITSU – Nyt fra Japan: Vi skriver altid, at ”19.000 liv gik tabt” ved den massive tsunami, som i dag for ni år siden skyllede ind over Japans nordøstlige kyst.

Det officielle tal i selve Japan er senest af politiet opgjort til 15.899 døde, derudover et ikke ubetydeligt antal ”indirekte døde” i løbet af de følgende dage og uger af kulde, strabadser og sygdomme, man havde i forvejen – og så er der stadig 2529 ”savnede”.

2529 ofre for tsunamien, som aldrig er fundet og genkendt. 2529 uafsluttede forløb, hvor familierne i mange tilfælde aldrig har fået sagt behørigt farvel. 2529 skæbner, som har skabt ekstra sorg og dybe traumer i mange familier.

Selvfølgelig er de savnede ikke i live, men de er heller ikke døde i den forstand, at man over for familierne kan være bekendt at tælle dem med i en statistik over afdøde.

Det tal har desværre ikke ændret sig ret meget i de seneste år. 57 fundne makabre menneskerester er endnu ikke identificeret, men langt de fleste vil aldrig blive fundet.

Fraværet af en anstændig begravelse og en ordentligt afsluttet sorgproces har i flere tilfælde været grobund for en genopblussen af religiøsitet i Japans i forvejen mest religiøse område samt en række mere eller mindre uhyggelige oplevelser blandt de efterladte med ”yokai”, spøgelser. Der fortælles beretninger om, at nogen har mødt de savnede stige drivvåde op af havet og lignende.

​Foto: Jeg tog artiklens foto et år efter tsunamien i bydelen Nobiru, hvor 500 menneskeliv gik tabt. På det tidspunkt fandt man stadig savnede i vandet. Den følgend emorgen blev en fundet.

​Fænomenet med tsunamiens spøgelser skrev jeg for tre år siden denne artikel om i Kristeligt Dagblad.

​De seneste tal fra det japanske rigspoliti, som de blev rapporteret forleden dag af nyhedsbureauet Jiji, viser, at dette problem ikke er løst og næppe nogensinde bliver det.

Tags

honjitsu, savnede, tohoku, tsunami


Dette kunne måske også interessere dig?

Nyt foredrag: Hokkaido

Nyt foredrag: Hokkaido
Kommentarer er meget velkomne

Your email address will not be published. Required fields are marked

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}