februar 17

Japan åbner sine grænser for erhvervsfolk og akademikere – men ikke turister

0  comments

Asger Røjle Christensen

HONJITSU – Nyt fra Japan: Japans grænser, som i to år under covid-19-pandemien har været lukkede for alle uden statsborgerskab eller bopæl i Japan, genåbnes i marts. Det var som ventet budskabet ved torsdagens pressekonference med premierminister Fumio Kishida.

Men genåbningen er fortsat yderst forsigtig – langt forsigtigere end de fleste andre lande i verden. Mange vil nok være skuffede over, at de nye regler udtrykkeligt kun gælder for ”ikke-turister”. Turister må fortsat vente – uvist hvor længe.

Ikke desto mindre er den nye politik en god nyhed for mange studerende med visa til Japan, hvoraf op imod 150.000 venter uden for landets grænser, akademikere, forretningsfolk og disses familier. I de senere uger er presset for en åbning af Japans grænser for disse grupper steget i styrke fra såvel erhvervsorganisationer og universitetsverdenen som ledere i flere af landets store aviser, som har kritiseret de lukkede grænser for at være ”fremmedfjendske” og unødigt skade Japans omdømme i omverdenen.

”Det er ikke realistisk at lempe på alle bestemmelser på en gang”, sagde Kishida. Han lovede, at Japan – mens man gradvist begynder at slippe ”ikke-turister” ind i landet, vil begynde at studere, hvornår man også kan åbne for turister, men han afviste at give nogen køreplan for, hvornår dette vil blive muligt.

Det daglige maksimum for indrejsende vil af hensyn til bureaukrati og testprocedurer i lufthavnene fra begyndelsen af marts blive hævet fra 3500 til 5000, men hvis ikke dette antal hæves yderligere hurtigt, vil det åbenlyst tage adskillige uger og måneder at få alle de desperat ventende studerende og forretningsrejsende, der står forrest i køen, ind i landet. Samtidig vil det være et krav, at alle indrejsende er fuldt vaccinerede inklusive et tredje booster-stik, og at de er testet negative for covid-19 inden indrejsen. Karantæne-perioden efter indrejse vil fra marts blive forkortet fra syv til tre dage og helt bortfalde for dem, der ankommer fra lande uden høj omikron-smitte.

Den folkelige opbakning bag de helt lukkede grænser, som i december måned ifølge en meningsmåling fra det statslige tv-selskab NHK var oppe på 81 procent, er efter den kritiske omtale i pressen i de senere uger faldet til 57 procent i den seneste NHK-måling. Kishida har formentlig haft mere end et sideblik til disse tal, da han omsider besluttede at begynde genåbningen, hvor gradvis den end må vise sig at være.


Tags


Dette kunne måske også interessere dig?

Nyt foredrag: Hokkaido

Nyt foredrag: Hokkaido
Kommentarer er meget velkomne

Your email address will not be published. Required fields are marked

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}