januar 11

Japans ydre grænser fortsat lukkede – japanske turister skal redde turismen

0  comments

Asger Røjle Christensen

Af Asger Røjle Christensen

HONJITSU – Nyt fra Japan: Premierminister Fumio Kishidas regering har atter forlænget de skrappe indrejse-restriktioner i Japan, denne gang frem til udgangen af februar. De lukkede grænser gælder forretningsfolk, studerende, familiemedlemmer og turister. De gælder med andre ord alle udlændinge. Kun når nationale interesser for alvor er på spil, kan der gives dispensation.

”Det, der er vigtigt, er at beskytte folks liv til det sidste”, forklarer Fumio Kishida i en situation, hvor også Japan med cirka 6000 daglige smittetilfælde på landsplan oplever en ny smittebølge som følge af omikron-varianten. Ikke så voldsomt som i Danmark og andre vestlige lande, men immervæk en klar stigning i forhold til et roligt efterår.

Omikron-varianten har dermed eftertrykkeligt slået den gradvise og forsigtige genåbning af grænserne, der ellers var i gang, tilbage til start.

Det skaber splittede og ulykkelige familier, og det hæmmer forretningsmæssige og akademiske udvekslinger. Senest har 300 udlændinge måttet opgive at komme til Japan for at begynde på lærerjobs, de ellers var blevet ansat til. De lukkede grænser skaber med andre ord hver eneste dag en masse problemer i det japanske samfund selv.

Officielt fører Japan ligesom de fleste andre land en lev-med-corona-politik. Men sammenlignet med andre lande er det en meget forsigtig version. Japanere er et forsigtigt folkefærd, og det opfattes stadig som nødvendigt at holde grænserne så godt som totalt lukkede for i det mindste at holde noget af smitten ude. Helt kan man ikke holde den ud, men i øjeblikket stiger den mest i Okinawa og andre amter med amerikanske baser, idet de amerikanske soldater frit kan rejse ind og ud. Det er der fokus på i medierne, og det bidrager til billedet af, at omikron ligesom de tidligere varianter er noget, der er kommet til Japan udefra, båret af udlændinge – også selv om langt de fleste smittede er smittet af andre japanere.

”Japan var faktisk i en situation, hvor man kunne have afprøvet nye måder at leve med coronavirus, men landet har ladet den chance spille sig af hænde”, udtaler Masahiro Kami, en ekspert i smitsomme sygdomme, der er direktør for et forskningscenter i Tokyo, til Wall Street Journal.

Kishida handlede hurtigt, da han i december reagerede på de første rapporter om omikron ved at ophæve de forsigtige lempelser af grænsestoppet, der på det tidspunkt var gennemført, og lukke totalt igen. Blandt andet derfor har hans regering pæn opbakning i meningsmålinger. Han ved fra andre målinger, at grænselukninger har bred opbakning blandt vælgerne. Så han skal ikke risikere noget.

Med den forlængede grænselukning er adgang for turister og andre rejsende uden bopæl i landet eller længerevarende visa skubbet endnu længere ud i fremtiden. Splittede familier, forretningsfolk, akademikere og studerende står foran dem i køen, og der er langt mere fokus på disse grupper i medierne.

Alligevel er der faktisk i øjeblikket en vis optimisme i den japanske rejsesektor. For den indenlandske turisme ventes at få et comeback i år. Regeringen belaver sig på mange måder i sin corona-politik på de lukkede grænser, og der er faktisk sket lempelser af en masse indenlandske restriktioner på museer, restauranter osv. Samtidig med at der er planer om at genoplive den såkaldte ”Go-to-travel”-kampagne, der med rabatter og kuponer skal stimulere rejselysten blandt japanerne selv.

Hvis den udenlandske turisme på et tidspunkt skal genoplives, kræver det ”at grænserestriktionerne bliver løsnet, og at karantæneperioderne ved ankomst bliver forkortet”, udtaler Toru Azuma, der er professor ved Rikkyo-universitetets turisme-akademi, til The Japan Times.

”Endelig vil offentligheden igen skulle blive mere tolerant over for fremmede besøgende, som mange tror er ansvarlige for at have bragt sygdommen til landet”, tilføjer han.


Tags


Dette kunne måske også interessere dig?

Nyt foredrag: Hokkaido

Nyt foredrag: Hokkaido
Kommentarer er meget velkomne

Your email address will not be published. Required fields are marked

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}