oktober 21

Valg i Japan: Japan-modellen har ikke overbevist japanerne

0  comments

Asger Røjle Christensen

Når historien om Covid-19-pandemien engang skal skrives, vil Japan ikke være i overskrifterne. Det er ikke gået så slemt, som det er gået andre steder i verden.

Det skyldes ifølge regeringspartiet LDP (Det Liberal-Demokratiske Parti) og nogle venligtsindede iagttagere den særlige ”Japan-model” i smittebekæmpelse. Hovedideen i Japan-modellen skal forestille at være, at man ikke tester folk generelt, men at man i stedet tester målrettet, hvor der opstår identificerede ”clusters” med mange smittetilfælde for effektivt at få isoleret smittekilderne, og at man samtidig får folk til at holde afstand, bruge mundbind og lade være med at gå ud om aftenen. På den måde har man ment at kunne undgå at ødelægge det økonomiske liv mere end nødvendigt – bortset fra nogle få hårdt ramte sektorer som natteliv og turisme.

Men det er slet, slet ikke lykkedes den japanske regering at sælge Japan-modellen til japanerne selv. Den oprindelige slagplan var, at LDP ville gå til valg i dette efterår på baggrund af en succesrig bekæmpelse af smittespredningen, som havde gjort en gennemførelse af sommerens succesrige olympiske lege mulig. I stedet oplevede Japan i ugerne omkring legene de højeste smittetal nogensinde, legene blev holdt i en boble, isoleret fra befolkningen, og kun de ældre nåede at blive vaccineret inden legenes start.

For de fleste har den japanske regerings håndtering af Covid19-smitten i sandhed set reaktiv, famlende og til tider handlingslammet ud. Det kostede daværende premierminister Yoshihide Suga dyrt i meningsmålinger lige efter de olympiske lege, og LDP endte kort inden den aktuelle valgkamp til underhusvalget 31.oktober med at skifte ham ud med tidligere udenrigsminister Fumio Kishida, som imidlertid fremstår så meget som det politiske establishments kandidat, at han indtil videre ikke har formået at vende udviklingen.

Kishida erklærer som det første i sine valgtaler, at han vil give bekæmpelsen af Covid-19 allerøverst prioritet i de kommende uger og måneder. Men derefter taler han så lidt som muligt – og bestemt ikke særligt konkret - om det ømtålelige emne.

(Tidligere premierminister Yoshihide Suga lavede i marts måned et PR-stunt ud af sit første vaccinationsstik. Foto: Kantei, premierministerens kontor)


Tags

Corona, covid-19, japan, japanmodellen, Japanvalg, smittebekæmpelse, valgkamp


Dette kunne måske også interessere dig?

Nyt foredrag: Hokkaido

Nyt foredrag: Hokkaido
Kommentarer er meget velkomne

Your email address will not be published. Required fields are marked

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}