oktober 19

Valg i Japan: Hvor meget vil vinderen tabe?

0  comments

Asger Røjle Christensen

I dag indledes officielt valgkampen forud for det japanske underhusvalg 31. oktober. En rigtigt traditionel valgkamp med valgmøder foran jernbanestationerne og larmende højtalervogne i beboelseskvartererne tager i Japan tolv dage – og kun tolv dage.

Det mangeårige liberal-demokratiske regeringsparti LDP står til at vinde valget og bevare magten, men med færre mandater end før. Det er faktisk ret spændende, hvor mange mandater det i sidste ende vil tabe.

Den seneste meningsmåling fra den statslige tv-kanal NHK giver LDP en opbakning blandt vælgerne på 38,8 procent af stemmerne, hvilket er en ret dramatisk tilbagegang i forhold til 41,2 procent en uge tidligere.

Premierminister Fumio Kishida, som først blev valgt til posten for få uger siden, og hans regering har opbakning fra 46 procent, hvilket er ekstremt lavt for en netop tiltrådt regering.

Japanerne plejer ellers at være flinke og give en ny regering en chance, før man for alvor vender kritikken mod den, men Kishidas regering er så tæt forbundet med forgængerne, ledet af Yoshihide Suga og Shinzo Abe, at den har overtaget deres manglende popularitet, som især bygger på kritik af de tidligere regeringers tøvende håndtering af corona-pandemien.

Den driftssikre tidligere udenrigsminister Fumio Kishida blev i slutningen af september valgt til partileder for LDP og dermed ny premierminister i et kampvalg mod den liberale Taro Kono, også tidligere udenrigsminister, som har langt mere personlig udstråling og langt større personlig popularitet.

Den gamle konservative garde i partiet havde ikke tiltro til den i deres øjne uforudsigelige Kono, og den kårede Kishida som garant for stabilitet – men efterhånden som meningsmålingerne falder, er der sikkert nogle af dem, der allerede nu fortryder det valg.

Arkivfoto af Fumio Kishida: Wikimedia Commons


Tags

Japanvalg, kishida, LDP, politik, underhus, valgkamp


Dette kunne måske også interessere dig?

Nyt foredrag: Hokkaido

Nyt foredrag: Hokkaido
Kommentarer er meget velkomne

Your email address will not be published. Required fields are marked

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}