december 15

Søndag: Henrettelse fremmedgør almindelige nordkoreanere

0  comments

Asger Røjle Christensen

Honjitsu no News – Et udpluk af dagens nyheder – 15. december 2013

Henrettelse fremmedgør almindelige nordkoreanere

Mange kloge folk har i de seneste dage ment, at Nordkoreas unge leder Kim Jong-uns henrettelse af sin magtfulde onkel har befæstet hans magt og er indledningen til, at en ny generation kommer til magten i landet.

Det er bestemt muligt, at unge Kim har været irriteret over sin onkels formynderiske måde at bruge sin magt på. Det er der Nordkorea-kendere, der mener at vide. Og det er også muligt, at onkel Jang var både korrupt og intrigant.

Men jeg sværger nu alligevel mere til den analyse, som den japanske avis Asahi Shimbun her sætter ord på, og som går ud på, at hele forløbet op til henrettelsen ikke har kunnet andet end fremmedgøre den nordkoreanske befolkning over for Kim Jong-uns regime – og dermed svække det på længere sigt.

Dels betyder familiebånd meget i det nordkoreanske samfund, og det må få mange til at tvivle på Kim Jong-uns personlighed og pondus, at han kan finde på at skille sig af med sin onkel på så brutal og ydmygende en facon.

Og dels argumenterer det nordkoreanske nyhedsbureau KCNA åbenlyst i sit lange anklageskrift mod onkel Jang med, at landet er på vej mod økonomisk sammenbrud, tilsyneladende som om det er en fastslået kendsgerning.

Min gamle Tokyo-kollega fra halvfemserne, Nordkorea-eksperten Bradley Martin, er i denne provokerende artikel inde på den samme tankegang.  “Little Kim has screwed up big time”, som Bradley skriver på facebook.

[divider ]

Regeringen vil købe Fukushima-evakueredes grunde til atomaffald

I over to et halvt år har de ventet og ventet.

Nu får tusinder af evakuerede grundejere i et område på 17 kvadratkilometer tæt ved det ødelagte atomkraftværk i Fukushima omsider at vide, at regeringen har tænkt sig at købe deres grunde og bruge dem til midlertidig oplagring af de enorme mængder radioaktivt affald, som er et resultat af oprydningen omkring værket. Det skriver Asahi Shimbun og andre japanske nyhedsmedier.

Det er måske den vigtigste nyudvikling i årevis for mange af de evakuerede familier, men de er ikke alene bekymrede for deres egen fremtid, nu hvor de skal genhuses et andet sted.. De er også betænkelige ved, om oplagringen virkelig bliver “midlertidig”, som regeringen siger.


Tags

atomaffald, evakuerede, fukushima, henrettelse, japan, kim, nordkorea


Dette kunne måske også interessere dig?

Nyt foredrag: Hokkaido

Nyt foredrag: Hokkaido
Kommentarer er meget velkomne

Your email address will not be published. Required fields are marked

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}