oktober 19

Shinzo Abe vinder stort – men er stadig upopulær

0  comments

Asger Røjle Christensen

FORKANT.NU: Den regeringskoalition under premierminister Shinzo Abe, som har regeret Japan i de sidste fem år, vil også regere Japan efter søndagens underhusvalg. Koalitionen står til at bevare de to tredjedeles flertal, den har allerede.

Men det betyder ikke, at regeringschefen er en populær mand blandt japanske vælgere. Tværtimod. De faktorer, der i månederne op til valget fik hans opbakning til at svinde, er stadig i spil.

De skandaler omkring Abes misbrug af politisk indflydelse til at skaffe fordele og privilegier til sine private og politiske venner vil fortsat give anledning til kritiske spørgsmål i det nye underhus.

Kritikken af, at hans økonomiske reformprogram, abenomics, ikke for alvor har formået at få gang i den japanske økonomi, vil fortsætte.

Den overvældende valgsejr, som Shinzo Abes koalition ifølge alle prognoser ikke desto mindre står til at få, skyldes udelukkende, at han har gamblet ved at udskrive valget på et tidspunkt, hvor oppositionen var totalt i vildrede med sig selv, og at de desperate splittelser og nye partidannelser, som valgudskrivelsen gav anledning til, bestemt ikke har fjernet dette indtryk hos vælgerne.

Derfor vil vi formentlig på søndag se en lige så historisk svag stemmeprocent som ved det sidste valg i 2014, hvor den kun lige akkurat sneg sig op over 50 procent. Mange resignerede vælgere, som ikke ser noget alternativ til Abe-regeringen, vil simpelt hen blive hjemme – ikke mindst fordi der er udsigt til en voldsom tyfon på valgdagen. Ikke en politisk tyfon, vel at mærke, men en meteorologisk tyfon.


Tags

abe, forkant.nu, LDP, politik, valgkamp


Dette kunne måske også interessere dig?

Nyt foredrag: Hokkaido

Nyt foredrag: Hokkaido
Kommentarer er meget velkomne

Your email address will not be published. Required fields are marked

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}