maj 8

Nul corona-smittede i Nordkorea – alligevel gemte Kim Jong-un sig for smitten

0  comments

Asger Røjle Christensen

HONJITSU - Nyt fra Østasien:  Der er officielt nul corona-smittede i Nordkorea.

Alligevel har landets grænser nu været lukkede for omverdenen i tre måneder. Næsten 25.000 borgere har været i karantæne. Undervisning på alle skoler har været aflyst i ugevis, og det samme har alle offentlige arrangementer. Man har ikke kunnet tage nogle steder hen, for populære udflugtssteder og skisportssteder har været lukket. Man får bøde for at gå uden maske på gade og vej, og børn og bedsteforældre har fået besked på at blive hjemme, uanset hvad der sker.

Og endelig er der meget, der tyder på, at landets enevældige og enerådige leder, Kim Jong-un, i ugevis gik i selv-karantæne for at gemme sig for den smitte, der officielt ikke er der.

Ingen uden for Nordkorea kender situationen i landet bedre end det sydkoreanske efterretningsvæsen, og den sydkoreanske politiker Kim Byung-kee fra regeringspartiet, Det Demokratiske Parti, fortalte onsdag til pressen efter en briefing med efterretningsvæsenet, at Kim Jong-un har passet sit arbejde med at styre statens affærer til mindste detalje, mens han indtil i lørdags i tre uger skjulte sig på et strandhotel i byen Wonsan og var forsvundet fra omverdenens åsyn.

Især havde det vakt det opsigt, at Kim Jong-un blev væk fra en ceremoni to uger forinden til fejring af ​sin bedstefars fødselsdag. Hans bedstefar var Nordkoreas grundlægger, Kim Il-sung. Ifølge Sydkoreas genforeningsminister, Kim Yeon-chul, skyldtes hans fravær, at han ville sikre sig mod at blive smittet med covid-19. Også mange andre arrangementer blev i de uger aflyst i Nordkorea med kampen mod den nye corona-virus som begrundelse, påpeger genforeningsministeren.

Den japanske journalist Jiro Ishimaru, som står i spidsen for netavisen Asia Press og har gode kontakter i Nordkorea, fortalte allerede under den unge herskers lange forsvindingsnummer, at ”en teori går ud på, at enten har han selv eller en af hans medarbejdere fået virus, og at han derfor er gået under jorden”.

Kim Jong-un har, siden han arvede magten fra sin far i 2011, fortalt sit folk, at det er hans store vision at skaffe økonomisk velstand til folket, men den dramatiske lukning af landet siden marts måned for at holde covid-19 ude har lige modsat haft ødelæggende effekt på økonomien, som nordkoreanerne vil skulle kæmpe med i de næste mange måneder. Så de skulle bestemt ikke have noget at vide om, at det var den nye type corona-virus, som deres leder, ”den store efterfølger”, var krøbet i dækning for.

Det ville totalt ødelægge den fortælling, som statsmedierne i de foregående uger havde fortalt om, at sygdommen efter en heroisk indsats var kommet totalt under kontrol. Med Jiro Ishimarus ord ville det ”skyde hul i statsmediernes fortælling om, at krisen var blevet håndteret helt perfekt”.

Det er næppe sandt, at det officielle smittetal i Nordkorea er nede på nul. ”Selv om Pyongyang-regeringen hævder, at landet har nul smittetilfælde, kan vi ikke udelukke, at der sket et smitteudbrud i den nordlige del af landet på baggrund af den aktive udveksling af mennesker over grænsen til Kina, som fandt sted i dagene inden grænselukningen i januar”, vurderer Sydkoreas efterretningsvæsen i en rapport.

Medier i nabolandene, der rapporterer om situationen i Nordkorea på baggrund af oplysninger fra flygtninge og afhoppere, fortæller om flere alvorlige smitteudbrud. Den værste beretning kommer fra netmediet DailyNK, der udgives i Sydkoreas hovedstad Seoul. Den handler om 180 soldater fra samme barak, som døde i januar og februar af forskellige former for lungebetændelse, formentlig i kombination med covid-19. 3700 andre soldater blev dengang sat i karantæne.

Kim Jong-un handlede hurtigt og kompromisløst, da han hørte om den truende virus, der var opstået i nabolandet Kina. Han lukkede grænserne, ligesom Nordkorea tidligere har gjort ved globale epidemier. Det nordkoreanske sundhedsvæsen har uden for de store byer begrænsede ressourcer, og det ville ikke have kunnet klare presset, hvis mange smittede hinanden, som vi har set det i mange andre lande.

Det er i den nuværende situation afgørende for Kim Jong-un at fastholde facaden af, at hans land er ”rent” for corona-smitte. Sult og fattigdom som følge af grænselukningerne ville være totalt undergravende for hans legitimitet som landets leder, hvis disse grænselukninger viser sig at have været til ingen nytte.

Men de har haft en effekt. I de senere uger er man gradvist begyndt at lempe på alle restriktionerne, og statsmedierne er holdt op med at vise optagelser med hære af heroiske sundhedsarbejdere i hvide månedragter, som desinficerer offentlige institutioner.

Selv om smittetallet på nul jo nok er en kæmpestor løgn, er det tilsyneladende lykkedes for Kim Jong-un og hans regime at holde det langt lavere, end det ellers ville have været, ved at sætte hele landets autoritære statsapparat i funktion.

Foto: KCNA


Tags

Corona, covid-19, kim jong-un, nordkorea, virus


Dette kunne måske også interessere dig?

Nyt foredrag: Hokkaido

Nyt foredrag: Hokkaido
Kommentarer er meget velkomne

Your email address will not be published. Required fields are marked

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}