juli 9

Lukketid for verdens største fiskemarked

0  comments

Asger Røjle Christensen

(Denne artikel er skrevet til og offentliggjort af Kristeligt Dagblad)

I virkeligheden er det slet ikke nogen turistattraktion. Det er en travl arbejdsplads for 60.000 mennesker.

Ofte må turisterne hoppe til højre og venstre med deres flagrende kameraer, mens gaffeltrucks med stressede og halvirritable arbejdere ved rattet kommer kørende i høj fart.

Men verdens største engros-fiskemarked på havnekajen ud mod Sumida-floden i bydelen Tsukiji midt i den japanske hovedstad Tokyo har ikke desto mindre i mange år været et af de faste punkter på programmet, når udenlandske turister har besøgt byen.

2000 ton fisk og havdyr handles på en typisk hverdag. Det giver 700.000 ton om året. Men der er næppe nogen duft af fisk at spore. Så friskt er det hele, håndhævet med myndighed af kasketbærende inspektører, som går rundt alle vegne.

Fiskemarkedet har været et paradis for fotografer. Motiverne er overalt. Store frosne tunfisk, der er ved at blive savet i stykker, farvestrålende krabber, fladfisk og søstjerner, gæve arbejdere i gummistøvler, og det hele afrundes af det buede tag over de ældgamle og umoderne haller.

Markedets værdi for byens turisme løber op i milliarder og atter milliarder af yen. Men alligevel har der altid været åben strid mellem markedets ledelse og byens turisterhverv om, hvad turisterne må og ikke må.

I korte perioder har der været lukket for turister, fordi nogle tåber har trampet hen over tunfiskene for at få den allerbedste kameravinkel. Men i den sidste tid har turisterne i smågrupper på alle hverdage kunnet komme ind på markedet fra klokken ni om formiddagen, hvor der stadig har været god aktivitet med at skære fiskene op og fordele dem til køberne, som holder klar med deres små lastbiler.

Selve auktionen foregår klokken fem om morgenen, og den skal man skrive sig op til på forhånd for at opleve. Der er stramme kvoter for, hvor mange der lukkes ind, og gæsterne gelejdes ud igen, så snart auktionen er slut. Så de fleste turister vælger normalt at dukke op klokken ni.

Men nu er det hele snart slut. Efter mange forberedelser og udsættelser flytter engrosmarkedet i november ud til nye tidssvarende anlæg, der er bygget ved Toyosu, et af de inddæmmede områder i Tokyobugten.

Det er kun to kilometer væk, faktisk, men ikke så nemt tilgængeligt, som Tsukiji-markedet har været lige nede ad gaden fra shopping-distriktet Ginza.

Det bliver godt for de ansatte. Markedet flyttede til Tsukiji, efter at et stort jordskælv i Tokyo i 1923 havde ødelagt de tidligere anlæg i Nihonbashi i centrum. Hallerne ved Tsukiji stod færdige i 1935, som de stadig står i dag. Dengang var de supermoderne, men nu trænger de til at blive udskiftet.

Men det er ikke just gode nyheder for turismen. Det såkaldt ”ydre marked” med alle dets små gader med sushi-restauranter og fiskebutikker, som ligger uden om selve engros-markedet, bliver liggende. Det er bestemt også fotogent, og kvarteret fører i øjeblikket en målrettet kampagne for at få rejsearrangørerne til fortsat at besøge Tsukiji – også selvom hovedattraktionen er flyttet væk.

Efter alt at dømme er en æra imidlertid ved at være slut, og i disse måneder flokkes turister i området for at få et sidste glimt af det sagnomspundne gamle marked, som det har fungeret i mange årtier.

Men det er på et hængende hår. Her fra juli måned har markedets ledelse nemlig indført en ny regel med, at turister først må komme ind i selve engros-hallerne fra klokken ti. Det er en stor lettelse for de ansatte at slippe for turisterne i timen fra ni til ti, og da der er så kort tid igen, føler man åbenbart, at man ikke har så meget at miste i forhold til turistindustrien.

Men det betyder unægteligt, at de fleste tunfisk fra morgenens handel for længst er savet i stykker og pakket i flamengokasser. Mange af motiverne er væk.

Det, der er tilbage for turisterne at opleve, er i sandhed, at det gamle marked pakker sammen og lukker.


Tags

fiskemarked, fiskeri, Japanrejse, tokyo, tsukiji, turisme, turistmål


Dette kunne måske også interessere dig?

Nyt foredrag: Hokkaido

Nyt foredrag: Hokkaido
Kommentarer er meget velkomne

Your email address will not be published. Required fields are marked

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}