Forkant.nu: Singapore var vært for denne uges storstilede topmøde mellem USA og Nordkorea af flere grunde. Man var neutral opmand, man havde faciliteterne, man lå ikke alt for langt væk fra Nordkorea, og man var villig til at betale det meste af million-regningen for de fattige gæster.
”Det var en modig og beundringsværdig beslutning af Donald Trump og Kim Jong-un at mødes. Hvis Singapore har kunnet spille en rolle i at skabe historie, glæder det mig”, udtalte Singapores premierminister, Lee Hsien Loong, inden topmødet, vel vidende at hans rige og air-conditionerede bystat havde fået umådelig prestige og umistelig reklame i hele verden ud af investeringerne.
”Singapore har haft diplomatiske forbindelser til Nordkorea siden 1975. Nordkorea har en ambassade i Singapore, og Singapore var blandt Nordkoreas vigtigste handelspartnere, før FN-sanktionerne blev implementeret. Singapore lægger vægt på at være neutral og venner med alle, og det er derfor ikke en diplomatisk nyskabelse, at der er dialog mellem de to lande. Det er formentlig en af grundene til, at Singapore er vært for topmødet”, forklarer den danske ambassadør i Singapore, Dorthe Bech Vizard.
Men det spillede også en rolle i valget af værtsland, formentlig for begge parter, at Singapore på mange områder kan tænkes at være en attraktiv model for en fremtidig udvikling i Nordkorea. Landet har haft kolossal økonomisk vækst. Det har politisk og social stabilitet med et autoritært styre i spidsen. Og det hele er foregået i løbet af godt et halvt århundrede med den samme familie ved magten hele vejen.
Derfor så man aftenen inden topmødet pludselig det meste af Kim Jong-uns kortege på 35 biler køre frem foran hans luksushotel, så han kunne komme på sightseeing i mørket langs Singapores overdådige og demonstrativt velhavende havnefront med to venlige og stolte singaporeanske ministre som sine turistførere. Undervejs blev der taget en selfie, som via twitter gik verden rundt i de følgende timer.
”At bringe nordkoreanere til Singapore er det samme som at fortælle dem, at hvis de tager de rigtige skridt, så vil de også en dag kunne skabe et velhavende og globalt orienteret land”, udtalte Geoffrey See, der står i spidsen for organisationen Choson Exchange, som uddanner unge nordkoreanere i at tænke i business, og som tidligere har taget op imod hundrede andre nordkoreanere på samme sightseeing-tur, som Kim Jong-un var på forleden aften.
Og det så ud til at virke efter hensigten. Kim Jong-un har jo lovet sine undersåtter en dramatisk forbedring af deres økonomi, og han udtalte selv til det officielle nordkoreanske nyhedsbureau efter sin korte stund som turist, at “Nordkorea vil i fremtiden på mange felter kunne lære en masse af den gode viden og erfaringerne i Singapore”.
Nu er topmødet overstået, og borgerne i bystaten, som har måttet døje med trafikspærringer, bombastiske sikkerhedsforanstaltninger og voldsomme forsinkelser i dagene omkring topmødet, kan ånde lettet op.
”Singapore er som stat uden tvivl meget stolte over denne mulighed, men der er ingen tvivl om, at vi almindelige borgere alle glæder os til at det er overstået”, som en dansker i byen udtrykte det undervejs.
”Singapore er simpelt hen for lille til dette her”, sukkede en taxachauffør, mens han sad fast i en stivnet trafikkø på motorvejen til lufthavnen på den dag, hvor begge de to hovedpersoner ved topmødet ankom.
Foto: twitter via @vivianbala
LINK:
Læs Choson Exchanges opsamling på topmødet i Singapore.
Og læs Washington Posts referat af Kim Jong-uns aften som turist.