januar 20

Japans kommunister kritiserer Kinas kommunister

0  comments

Asger Røjle Christensen

HONJITSU - Nyt fra Japan:   Det japanske kommunistparti kom på sin kongres i sidste uge med en åben og markant kritik af sit store søsterparti, der i de sidste syv årtier har haft magten i nabolandet Kina.

”Den kinesiske ledelses fejltagelser er ekstremt alvorlige. Dens handlinger gør, at partiet ikke fortjener at kunne kalde sig kommunistisk”, sagde den mangeårige formand for Japans kommunistparti, Kazuo Shii, på kongressen.

I et længere dokument, der er udsendt efter kongressen, kaldes den kinesiske regerings aggressive og selvhævdende udenrigspolitik i regionen for ”stormagtschauvinisme og hegemonisme”.

Samtidig kritiseres den kinesiske regering for sine brutale overgreb på fundamentale menneskerettigheder, dels ved de seneste mange måneders uroligheder i Hongkong, dels ved nedkæmpelsen af muslimske oppositionsbevægelser i Xinjiang-provinsen.

De japanske kommunister besluttede på deres ledelses forslag at fjerne en formulering i deres partiprogram, hvor de udtrykker forståelse for Kinas bestræbelser på ”at opnå socialisme gennem en markedsøkonomi”. I stedet hedder det i dokumentet, at det kinesiske kommunistpartis handlinger er “uforenelige med socialistiske principper og ideer. Japans Kommunistiske Parti kan ikke længere anerkende Kina som et land, der søger efter en ny form for socialisme”.

Det fremgår også af dokumentet, at Kinas ambassadør i Japan forud for den sidste partikongres for tre år siden havde opsøgt Kazuo Shii personligt for at presse ham til at udelade en dengang meget mindre kritisk formulering om det kinesiske kommunistpartis politik – men var blevet pure afvist.

Shingetsu News Agency har oversat dele af Kina-dokumentet fra kongressen til engelsk. Tak for det.


Tags

japan, JCP, kina, kommunisme, kommunistparti, kongres, shii, socialisme


Dette kunne måske også interessere dig?

Nyt foredrag: Hokkaido

Nyt foredrag: Hokkaido
Kommentarer er meget velkomne

Your email address will not be published. Required fields are marked

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}