januar 16

Meddelagtig i menneskelighed – upolitisk film i politisk klemme

0  comments

Asger Røjle Christensen

HONJITSU - Nyt fra Japan: I morgen får den smalle, men smukke japansk-kinesiske film ”Complicity (Yasashii Kyohan)” premiere i japanske biografer. Selv om den i over et år har været vist rundt omkring i verden ved internationale filmfestivaler og alle steder har fået mangefold af roser og priser.

Den har heller ikke fået premiere i kinesiske biografer endnu, selv om en udgivelse ifølge den japanske instruktør, Kei Chikaura, også her omsider er på vej.

Japansk-kinesiske samproduktioner er en sjældenhed i filmens verden, og Kei Chikauras film, som ellers ifølge ham selv er ganske upolitisk, er havnet i den politiske mølle, at den i Japan opfattes som kinesisk og i Kina opfattes som japansk. På baggrund af den stridbare stemning de lande indbyrdes i de senere årtier viger distributører tilbage for at vise film fra det andet land af frygt for, at biografpublikummet vil blive hjemme.

Jeg havde mulighed for at se filmen ved et ”preview” her på presseklubben i Tokyo i går, og det barokke er, at filmen på sin egen måde er en stærk, lille fortælling om, hvor fin en relation der kan udvikles mellem en japaner og en kineser.

En ung kineser er som en fremmed fugl havnet på den forkerte side af loven i Japan, og han tager under falsk navn ud på landet i Yamagata-amtet som ”teknisk praktikant” hos en gammel mester i at lave soba-nudler. Den unge kineser er tynget af dårlig samvittighed over sine løgne, men er ikke bange for at knokle, han er lærenem, og filmen fortæller bevægende om det stærke far-og-søn-lignende bånd, der hen over boghvededejen udvikler sig mellem de to mænd på tværs af alder, baggrund og sprog.

​Til sidst bliver den gamle hædersmand ”meddelagtig” (Deraf titlen ”Complicity”) ved af pure sympati og uegennytte at hjælpe den unge mand med endnu en gang at undslippe det japanske politi, som er på sporet af ham.

Pressefoto: CreatPS

​HONJITSU betyder "i dag" eller "lige nu", og under denne rubrik vil jeg fremover skrive korte nyheder her på min hjemmeside om vigtige og perspektivrige udviklinger eller begivenheder i Japan og Østasien.


Tags

complicity, film, honjitsu, immigration, japan, kinesere, soba


Dette kunne måske også interessere dig?

Nyt foredrag: Hokkaido

Nyt foredrag: Hokkaido
Kommentarer er meget velkomne

Your email address will not be published. Required fields are marked

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}