maj 28

Japan-modellen er en efterrationalisering

0  comments

Asger Røjle Christensen

HONJITSU – Nyheder fra Japan:  ”Japan-modellen har virket”, sagde premierminister Shinzo Abe med en blanding af stolthed og lettelse, da han mandag erklærede undtagelsestilstanden for ophævet i hele Japan. Men undervejs i processen over de foregående syv uger med at få styr på covid-19-smittespredningen i landet, var der ikke ret mange i selve Japan, der havde hørte noget om nogen ”Japan-model”.

Den pludseligt opdukkede Japan-model er en kæmpestor efterrationalisering.

Der har været fokus på Osakas guvernørs gennemtænkte ”Osaka-model”, som havde meget konkrete og målbare måltal for, hvor lave smittetallene skulle være, og hvor frie ressourcerne skulle være på sygehusene, før man kunne lukke op for samfundet. Andre steder i landet var man i de sidste faser gevaldigt inspireret af Osaka-modellen, men ikke noget med nogen generel og fælles Japan-model.

Den opstod først ud af støvet, da man i hvert fald i denne omgang kom i mål med et pænt resultat (hvis man må være så kynisk over for de ​869 dødsofre til og med torsdag).

Uanset hvor usikker regeringen har set ud, og uanset hvor mange fejltagelser og pr-fadæser, den har gjort sig skyldig i undervejs, er den japanske befolkning sluppet nådigt. Så et eller andet har Japan gjort rigtigt, som arkitekten og bæredygtighedseksperten Azby Brown fra organisationen Safecast, der har boet i Japan siden 1985, konstaterer i en video-podcast fra Shingetsu-nyhedsbureauet (citeret i min egen Ræson-artikel fra forleden dag om mysteriet om Japans lave dødstal).

Betegnelsen ”Japan-modellen” må pr. efterrationalisering dække over en blanding af en cluster-strategi, stor sparsommelighed med dyre PCR-test samt en blød nedlukning, baseret på en disciplineret og i forvejen meget renlig befolkning. En model, som er svær at oversætte til andre lande med andre traditioner, men nu har man i det mindste i selve Japan konkrete erfaringer med at bruge den slags metoder over for en pandemi og vil kunne reagere hurtigere end sidst, når anden og tredje covid-19-bølge utvivlsomt i et eller andet omfang kommer.


Tags

abe, Corona, covid-19, japan-modellen, nedlukning, undtagelsestilstand


Dette kunne måske også interessere dig?

Nyt foredrag: Hokkaido

Nyt foredrag: Hokkaido
Kommentarer er meget velkomne

Your email address will not be published. Required fields are marked

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}