september 5

Torsdag: Debat om “trøstekvinder” ender i injuriesag

0  comments

Asger Røjle Christensen

Honjitsu no News – Et lille udpluk af dagens nyheder – 5. september 2013

Debat om “trøstekvinder” ender i injuriesag

Den bitre debat i Japan om brugen af tvangsprostitution ved fronten under verdenskrigen er nu endt i en injuriesag.

Den anerkendte historieprofessor Yoshiaki Yoshimi fra Chuo-universitetet fordybede sig i 1990’erne i historien om de såkaldte “trøstekvinder” (“Ianfu” på japansk, oftest oversat til “comfort women” på engelsk).

Han påviste dengang, at der havde været tale om, at den øverste ledelse af den kejserlige japanske hær havde taget initiativ til, at der skulle oprettes frontbordeller eller såkaldte “trøstestationer” ved fronterne for at undgå, at bange og frustrerede japanske soldater begik endnu grovere overgreb på lokale kvinder. Til det formål blev unge kvinder fra Korea, Kina og andre østasiatiske lande med magt tvunget til fronten.

Professor Yoshimis forskningsresultater skabte dengang stort postyr, og den japanske regering gav en udtrykkelig undskyldning. Men nationalistiske historikere og politikere har hele tiden benægtet, at regeringen og hærledelsen var indblandet. Der var tale om frivillig prostitution, som man ser det i alle krige, hævder de. Den nuværende premierminister Shinzo Abe har udtalt det samme.

Efter den nationalistiske politiker Fumiki Sakurauchi i maj måned på et podie i de udenlandske korrespondenters presseklub i Tokyo kaldte hele professor Yoshimis forskerværk for “bedrageri”, har professoren rejst en injuriesag mod ham. En sag, der kommer for retten i oktober.

Her skriver min dygtige kollega, David McNeill, i presseklubbens online-avis, om professorens reaktion på at få sit livsværk fornedret på den måde.

[divider ]

Nye toner fra Nordkorea – men kun i sydlig retning

Nordkorea har indledt en tydelig charmeoffensiv mod landsmændene i Sydkorea og forsøger virkelig at få en dialog i gang.

Det er tydeligt i de senere ugers presseudtalelser fra det officielle nordkoreanske nyhedsbureau, konstaterer Ulv Hanssen i en analyse i dag i The Diplomat.

Udfaldene mod USA og Japan er stadig lige stridbare og bitre. Men Nordkorea er så økonomisk presset af lukningen af industrizonen i Kaesong, som landet selv tog initiativ til, at man for alt i verden ønsker at få gang i en dialog med Sydkorea igen, så zonen kan genåbnes så hurtigt som muligt. Derfor lyder der pludselig nye toner fra Nordkorea – men kun i sydlig retning.

[divider ]

Tokyo er bookmakernes favorit som olympisk værtsby

Tokyo er ifølge det japanske nyhedssite RocketNews24 bookmakernes favorit til at blive kåret som olympisk værtsby 2020, når afgørelsen falder natten til søndag dansk tid.

En stribe dårlige nyheder om sikkerhedssituationen ved det ulykkesramte atomkraftværk i Fukushima kun 240 kilometer væk fra hovedstaden har ellers gjort kampagnemagerne i Tokyo grumme nervøse. Men deres held er, at konkurrenterne også har dårlige nyheder at slås med. Madrid trækkes ned af den spanske økonomi, og Istanbul havde for nylig store uroligheder i byens gader.

Så hvis det var et hestevæddeløb, ville bookmakerne nok sige, at der i dette løb er tale om et ret dårligt felt.


Tags

japan, kaesong, nordkorea, OL2020, sydkorea, tokyo, trøstekvinder, WW2


Dette kunne måske også interessere dig?

Nyt foredrag: Hokkaido

Nyt foredrag: Hokkaido
Kommentarer er meget velkomne

Your email address will not be published. Required fields are marked

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}