HONJITSU – Nyt fra Japan: Der har været megen kritik af, at den japanske covid-19-vaccinationskampagne var længe om at komme i gang og endnu længere om at komme op i fart. Det skete, selv om regeringen prioriterede kampagnen højt og satte en sværvægter som Taro Kono, den måske kommende premierminister, i spidsen for kampagnen.

Men allerede inden godkendelsen i februar af Pfizer-vaccinen som den første, var der sket en alvorlig forsinkelse. De japanske sundhedsmyndigheder havde insisteret på, at vaccinen skulle testes på et stort antal japanere, før den kunne godkendes, og godkendelsen tog derfor langt længere tid, end den havde gjort i andre lande. Det er Taro Kono i dag ikke så stolt af.

”Det havde måske været all right, hvis dette var normale tider, men i en undtagelsestilstand er vi nødt til at vurdere risici over for fordele og tage beslutninger om, hvad vi bør gøre”, udtalte han i et interview med radiokanalen Nippon Hoso i tirsdags.

Den normale praksis med, at en vaccine for alt i verden skal testes på japanere, før den godkendes i Japan, afspejler på godt og ondt en omstridt, men dybtliggende holdning om, at japanere er skruet anderledes sammen end alle andre menneskelige væsener.

Taro Kono oplyste i radiointerviewet, at Pfizer inden godkendelsen i USA havde testet sin vaccine på flere end 40.000 personer, herunder cirka 100 japanere, som boede i USA. Man havde bevidst udvalgt disse japanere, fordi Japan blandt andet på grund af et lavt antal test havde et meget lavt antal covid-19-syge patienter i de første mange måneder af pandemien, så der var simpelt ikke nok til at foretage systematiske test i selve Japan inden den oprindelige godkendelse, ligesom man ud over USA havde gjort i lande som Tyskland, Tyrkiet, Sydafrika, Brasilien og Argentina.

Men de 100 japanere i USA var ikke nok for det japanske sundhedsministerium. ”Sundhedsministeriet sagde, at det ikke duede, fordi fødevarer og madvaner er forskellige i USA og Japan”, fortalte Taro Kono til Nippon Hoso.

Derfor lavede de japanske sundhedsmyndigheder deres egne test. Meningen var at teste tusinder, men de løb ind i samme problem som Pfizer med at finde tilstrækkeligt mange villige testpersoner blandt patienter med sygdommen. I oktober havde man fundet 160, ikke ret mange flere end testpersonerne i USA. Så blev man nødt til at sætte testprocedurerne i gang med dem, og vaccinen kunne endelig godkendes til brug i Japan i februar.

En forsinkelse, som fik alvorlige følger senere på året, da man efter yderligere forsinkelser, som primært skyldtes vanskeligheder med at koordinere centrale og lokale bureaukratier, ikke nåede at have givet tilbud om vaccinationer til hele den voksne befolkning inden de olympiske leges åbning i juli – hvilket oprindeligt havde været meningen.

Alle voksne beboere i Japan, som ønsker det, forventes nu vaccineret i november måned.

(Foto: Kantei)