december 29

Søndag: 17 års hårdknude er forbi for omstridt Okinawa-base

0  comments

Asger Røjle Christensen

Honjitsu no News – Et lille udpluk af dages nyheder – 29. december 2013

17 års hårdknude er forbi for omstridt Okinawa-base

Den gode nyhed for beboerne på den japanske stillehavsø Okinawa er, at den omstridte amerikanske Futenma-flybase, som ligger lige klos op ad tæt befolkede boligområder, omsider bliver flyttet.

Den dårlige nyhed er, at basen ikke flyttes ud væk fra Okinawa, men at der i stedet skal inddæmmes et område ved kysten et andet sted på øen, hvor basen skal flyttes hen om fem år.

Det blev USA og Japan egentlig enige om allerede i 1996, men lokal modstand har i mellemtiden bremset projektet. Der kom først et gennembrud fredag i denne uge, da premierminister Shinzo Abe omsider fik presset og lokket Okinawas gamle og syge guvernør, Hirokazu Nakaima, til at godkende, at inddæmnings-arbejdet går i gang.

Det fortæller Yomiuri Shimbun i denne grundige opsamlende artikel.

Modstandere demonstrerer mod guvernørens kovending – han blev i sin tid valgt på den modsatte politik. Men Japans aviser har alt efter politisk anskuelse meget forskellige bud på antallet af demonstranter.

USA er godt tilfreds med udviklingen på Okinawa. I 17 år har man ventet på, at en japansk regering skulle have den tilstrækkelige handlekraft til at feje den lokale modstand til side. Det har man fået nu.

[divider ]

Sydkorea afbryder militært samarbejde med Japan

Sydkorea har aflyst en serie planlagte møder med Japan om militære udvekslinger og har indtil videre lagt alt militært samarbejde med Japan på is. Det fortæller det sydkoreanske nyhedsbureau Yonhap.

Sydkorea har også afvist at modtage den ammunition til sine fredsstyrker i Sydsudan, som Japans regering ellers netop havde taget en historisk beslutning om at forsyne de sydkoreanske styrker med.

Den kolde skulder fra sydkoreansk side skyldes senest Japans premierminister Shinzo Abes besøg torsdag ved Yasukuni-templet i Tokyo for at vise sin respekt for de japanske soldater, der mistede livet under verdenskrigen.

Det passer amerikanske strateger meget dårligt, at USA’s to vigtigste allierede i Østasien overhovedet ikke er på talefod. På det punkt er USA bestemt ikke tilfreds med den gode Shinzo Abes handlekraft.


Tags

abe, futenma, japan, nakaima, okinawa, sydkorea, USA, yasukuni


Dette kunne måske også interessere dig?

Nyt foredrag: Hokkaido

Nyt foredrag: Hokkaido
Kommentarer er meget velkomne

Your email address will not be published. Required fields are marked

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}