januar 2

Priviligeret hestepige er hovedperson i koreansk skandale

0  comments

Asger Røjle Christensen

(Denne reportage er skrevet til og offentliggjort af Kristeligt Dagblad)

Den 20-årige sydkoreanske konkurrencerytter Chung Yoo-ra har haft uretmæssige privilegier i skolen og på universitetet som resultat af den magt, hendes mor har haft over landets præsident. Søndag blev hun anholdt i det fjerne Danmark.

Stor var triumfen, da den dengang 18-årige sydkoreanske rytter Chung Yoo-ra sammen med sine holdkammerater ved De Asiatiske Lege i 2014 fik guld i holdkonkurrencen i dressur.

Lige så stor var fornedrelsen, da hun søndag blev tilbageholdt af dansk politi i Aalborg, nu 20 år gammel, sigtet for ulovligt ophold gennem flere uger i Danmark.

Hun og hendes et år gamle barn står til at blive udleveret til hjemlandet, hvor hun er en af hovedpersonerne i en gigantisk korruptionsskandale. Efter flere ugers demonstrationer i Seouls gader besluttede parlamentet før jul at suspendere præsident Park Geun-hye og indlede en rigsretssag mod hende, som starter senere på ugen.

Chung Yoo-ras mor er den 60-årige Choi Soon-sil, en mystisk figur i kulissen af sydkoreansk politik, som gennem hele livet har været en nær ven af præsidenten og haft stor indflydelse på hendes beslutninger og embedsførelse. De har begge forbindelse til en nyreligiøs bevægelse, som blev stiftet af Choi Soon-sils far i 1970’erne.

Choi Soon-sil sidder nu i fængsel i Seoul, vanæret og anklaget for i ledtog med sin gode veninde, præsidenten, at have udnyttet sin position til at afpresse store beløb af Sydkoreas store industrivirksomheder til sine velgørende fonde.

Virksomhederne har imidlertid også på forskellig vis finansieret datterens hestesportskarriere.

Således menes selveste Samsung at have sponsoreret hende med 20,8 millioner kroner, og koncernens øverste direktør har ved en høring i parlamentet erkendt og undskyldt for, at elektronikgiganten undervejs i karrieren har foræret hende en hest.

Samtidig anklages Choi Soon-sil for uretmæssigt at have skaffet sin datter ind på det fine universitet Ewha Womens University i Seoul og for at have presset eller bestukket lærere og stab på privat-universitetet til at skaffe datteren uretmæssige privilegier.

En alvorlig anklage i et land, hvor succes i uddannelsessystemet er altafgørende for alle andre unge menneskers fremtidsmuligheder, og hvor eksamener derfor med vold og magt skal gå retfærdigt til.

Den unge Chung Yoo-ra blev i november i sit fravær smidt ud af universitetet med fuld musik. Rektor er trådt tilbage, og hendes professor er anholdt. Omtrent samtidig blev hendes mellemskole- og studentereksamener fra fine skoler i Seoul ophævet.

Hun havde i 2014 kun været til stede i 17 ud af 193 skoledage på sit gymnasium, og det viste sig, at de fleste af de papirer fra det sydkoreanske hestesportsforbund, som begrundede alt dette fravær med træning og konkurrencer i udlandet, var forfalskede. Ledende personer fra hestesportsforbundet er også under anklage i sagen.

For 14 dage siden blev der udstedt en arrestordre på Chung Yoo-ra, som man dengang formodede opholdt sig i Tyskland, hvor hendes mor i sin tid havde studeret. Og den 27. december blev hun internationalt eftersøgt af Interpol. Ifølge TV2 fandt politiet i Aalborg frem til hende på baggrund af et tip fra en sydkoreansk journalist.

Ved triumfen ved De Asiatiske Lege for kun to år siden var Chung Yoo-ra en heltinde i de sydkoreanske medier, og artikler om hende blev illustreret med flotte billeder af hende på hesteryg.

Nu, hvor hun derimod fremstilles som den mest skurkagtige unge kvinde, man kan drømme om, ser man hende pludselig alle vegne på fotografier med bare skuldre og tatoverede arme.

Blå Bog: Chung Yoo-ra

Født den 20. oktober 1996 i Seoul og datter af Choi Soon-sil, hovedpersonen i den aktuelle korruptionsskandale i Sydkorea, som har ført til en rigsretssag mod præsident Park Geun-hye.

Guldvinder ved holdkonkurrencen i dressurridning ved De Asiatiske Lege i 2014.

Smidt ud af Ehwa Womens University i Seoul, fordi hendes eksamensresultater og optagelsespapirer viste sig at være forfalskede.

Tilbageholdt søndag i en villa i udkanten af Aalborg sammen med sit et-årige barn efter at være blevet eftersøgt i hele verden gennem Interpol.


Tags

aalborg, choi, Chung Yoo-ra, korruption, park, skandale, sydkorea


Dette kunne måske også interessere dig?

Nyt foredrag: Hokkaido

Nyt foredrag: Hokkaido
Kommentarer er meget velkomne

Your email address will not be published. Required fields are marked

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}