(Denne artikel er skrevet til og offentliggjort af Kristeligt Dagblad)

Der kommer ingen undskyldning for atombomben i 1945 over Hiroshima fra USA’s præsident, Barack Obama, når han i dag som den første amerikanske præsident nogensinde besøger byen.

Han vil sige stærke og velforberedte ord om byens vigtige budskab til verden om, hvor vigtigt det er at undgå atomkrig og på sigt få afskaffet atomvåben. Han vil lovsynge alliancen mellem USA og Japan i efterkrigstiden. Men ordet undskyld vil ikke blive sagt.

Nogen kritik af den beslutning om at benytte det dengang helt nye våben, som Obamas fjerne forgænger, Harry S. Truman, tog i de kyniske og brutale sidste måneder af verdenskrigen, vil der heller ikke komme.

”Det er vigtigt at anerkende, at midt under en krig tager lederne alle mulige former for beslutninger. Det er historikeres job at stille spørgsmål og undersøge dem, men som en, der nu har haft dette embede i syv et halvt år, ved jeg, at enhver leder må tage meget vanskelige beslutninger, særligt i krigstid,” sagde Barack Obama i et interview med den statslige japanske tv-kanal, NHK, som er blevet vist i japansk tv i denne uge.

Derfor vil han under besøget i Hiroshima i dag ”understrege den kendsgerning, at folk lider forfærdeligt i krig”, og at vi må ”lægge vægt på fred og diplomati, når vi overhovedet er i stand til det”.

Dette budskab har den japanske offentlighed det helt fint med. Mange ville måske have forventet, at den manglende undskyldning ville have skabt bitterhed i Japan – og ganske særligt i Hiroshima. Der har naturligvis været kritiske røster, men generelt er modtagelsen af nyheden om Obamas historiske besøg meget positiv i samtlige meningsmålinger.

Den amerikanske præsident behøver ikke sige undskyld, bare han kigger fremad og for alvor giver et magtfuldt bidrag til kampen mod atomvåben i verden. Det siger fremtrædende repræsentanter for de overlevende atombombeofre i byen, og det er også den generelle holdning i befolkningen.

”Japan har i efterkrigstiden udviklet en national identitet, der fremstiller landet som et offer for verdenskrigen. Obamas besøg i Hiroshima bekræfter denne identitet, idet det anerkender den særlige position, som det giver Japan at være det eneste land, der har været offer for et atombombeangreb,” forklarer lektor Sebastian Maslow fra Sendai Universitet, der er ekspert i Japans relationer til sine nabolande.

”Samtidig genbekræfter Obamas besøg i Hiroshima Japans identitet som en fredsstat, og det understreger Japans centrale rolle i den internationale kamp mod spredning af atomvåben,” fortsætter han.

Barack Obama siger i NHK-interviewet, at han har tænkt sig stilfærdigt at besøge fredsmindesmærket og fredsmuseet. Der bliver med andre ord ikke tale om nogen ny stor antiatomvåbentale i stil med den, han holdt i Prag i 2009.

”Men jeg vil helt sikkert komme med nogle kortfattede og ydmyge refleksioner,” fortsætter den amerikanske præsident.

”Efter min mening er mindesmærket i sig selv en magtfuld påmindelse til hele verden om atomvåbnenes og krigens magt. Jeg vil komme med mine synspunkter om, hvordan vi kan skabe en bedre fred i hele verden, og hvordan vi kan bruge modellen fra det amerikansk-japanske forhold som et eksempel på, hvordan vi skaber fremskridt.”

”Mit formål er ikke at vende tilbage til fortiden, men at understrege, at under krige dør uskyldige mennesker på alle sider, at vi bør gøre alt, hvad vi kan, for at fremme fred og dialog i verden, og at vi bør stræbe efter en verden uden atomvåben.”

På det punkt kan det ikke nægtes, at Obama gennem sine snart otte år ved magten ”allerede har skuffet politikere og borgere i Hiroshima og Nagasaki”, vurderer Jette Baagø Klockmann, der er ph.d.-studerende i historie og Japan-studier ved Aarhus Universitet og arbejder på et projekt om det globale minde om Hiroshima og Nagasaki.

”Men det er den manglende handling inden for atomnedrustning, ikke en manglende undskyldning, der kan belaste hans besøg,” understreger hun.

Obamas legendariske brandtale i Prag i 2009 fik folk i Hiroshima og Nagasaki til at tro på, at store fremskridt inden for atomnedrustning ventede forude. Det skete som bekendt ikke, og ”at han nu besøger Hiroshima, kan måske bedst beskrives som et plaster på såret – men dog et kæmpe et af slagsen,” vurderer Jette Baagø Klockmann.

Spørgsmålet om atomnedrustning har som emne på den globale dagsorden længe været overskygget af terrorbekæmpelse, vækstproblemer, klimaforandringer og mange andre ting.

”Den opmærksomhed og anerkendelse, som hans besøg skaber, vil få de fleste i Hiroshima og Nagasaki til at se på Obamas besøg med taknemmelighed frem for ærgrelse over en manglende undskyldning. Ved at have skaffet et besøg af Barack Obama er det lykkedes for politikerne i Hiroshima og Nagasaki at sætte deres sag, deres byer og deres historie på den internationale dagsorden,” forklarer Jette Baagø Klockmann.