(Denne nyhedsanalyse er skrevet til og offentliggjort af Kristeligt Dagblad)
Et primitivt giftdrab i en lufthavn og nok en missiltest har skubbet til magtbalancer og alliancer og fået stabiliteten i en hel region til at vakle
Nordkorea affyrede i går fire missiler mod Det Japanske Hav. De fløj 1000 kilometer og landede cirka 300 kilometer fra Japans kyst, tre af dem i japansk farvand. Officielt var affyringen en protest mod en igangværende amerikansk-sydkoreansk militærøvelse. Det er ikke nemt at vide, hvad der derudover ligger bag fra nordkoreansk side.
Men en ting er sikker. Det var et desperat råb om opmærksomhed – og dermed også en måde at aflede verdens opmærksomhed fra de seneste ugers afsløringer af, hvor dybt involveret nordkoreanske efterretningsfolk synes at have været i det primitive giftdrab på Kim Jong-nam, halvbroren til Nordkoreas hersker Kim Jong-un, for tre uger siden i Kuala Lumpurs lufthavn i Malaysia.
Gårsdagens missiler skabte stor opstandelse og vrede protester i hele regionen.
”Det viser klart en helt ny trussel fra Nordkorea,” udtalte Japans premierminister, Shinzo Abe, som muligvis ikke er så utilfreds i virkeligheden. Han har længe argumenteret for, at Japan bør bruge flere penge på sit forsvar, og truslen fra Nordkoreas atom- og missiltest har været hans mest akutte argument. Øgede japanske forsvarsudgifter vil bekymre nabolandene og gøre regionen mere ustabil.
Sydkoreas premierminister og fungerende præsident, Hwang Kyo-ahn, udtalte også straks i går, at opstillingen af et omstridt amerikansk-leveret missilforsvar må fremskyndes. Det ville ikke kun vække harme i Nordkorea, men også i Kina, der i disse uger i forvejen gør livet surt for sydkoreanske virksomheder i protest mod missilforsvaret. En forceret opstilling af missilforsvaret vil derfor gøre regionen mere ustabil.
Kina opfattes som allieret med Nordkorea. Men Kim Jong-nam, der blev dræbt i Malaysia, var Kinas mand. Gennem 16 års landflygtighed havde han været under kinesisk beskyttelse som en mulig brik i et fremtidigt magtspil i forhold til Nordkorea. Kina har derfor standset al kul-eksport til Nordkorea, officielt for at leve op til FN-sanktioner, men timingen viser, at det samtidig var en straf for giftdrabet. Kul-boykotten er et meget hårdt slag for Nordkorea, og et endnu dårligere forhold mellem Nordkorea og Kina gør bestemt ikke regionen mere stabil.
Ligeledes har giftdrabet betydet, at Nordkorea har mistet sin vigtigste operationsbase i Sydøstasien. Nordkoreanske handelsfolk og diplomater har opereret frit i Kuala Lumpur, fordi man har kunnet rejse visa-frit mellem Malaysia og Nordkorea.
Malaysia har åbenlyst valgt at spille rollen som ansvarligt retssamfund i verdens øjne, og i går måtte Nordkoreas ambassadør rejse hjem. Han havde antydet, at Malaysia i ledtog med Nordkoreas fjender stod bag giftdrabet. ”En fuldkommen upassende diplomatisk fornærmelse”, blev det kaldt fra malaysisk side. Det forværrede forhold til Malaysia har blot øget Nordkoreas isolation og gjort regionen endnu mere ustabil.
På den anden side af Stillehavet hører man magtfulde røster i Washington, som vil have USA til atter at definere Nordkorea som ”statssponsor af terrorisme”. Et stempel, som USA befriede landet for i 2008. Det vil gøre det endnu sværere for Nordkorea at operere uden for landets grænser – og også det vil skubbe til regionens stabilitet.
Den afdøde Kim Jong-nam var ifølge dem, der har mødt ham, en godmodig levemand, der som person næppe kunne gøre en flue fortræd. Han duede ikke som diktator, men boede i Macao under kinesisk beskyttelse som et evigt muligt alternativ til herskeren i Pyongyang – simpelthen fordi han var dennes storebror.
Kim Jong-nam forsøgte at holde sig ude af politik, men svarede engang imellem snusfornuftigt og ærligt, når journalister stillede ham spørgsmål, og det var nok til at irritere hans halvbror så meget, at et drab på ham åbenbart har været umagen værd. Også selvom det sammen med landets hyppige missiltest risikerer at skubbe til magtbalancer og alliancer og derved kan rokke stabiliteten i en halv verdensdel.