april 10

Nagasaki-bog er en fortællemæssig bedrift

0  comments

Asger Røjle Christensen

Jeg har haft den store glæde og ære at oversætte den amerikanske forfatter og Japan-kender Susan Southards imponerende bog om “Nagasaki – livet efter en atomkrig”, som netop er udkommet i Danmark på forlaget Pressto, og som blev præsenteret på weekendens “historiske dage” i København.

Bogen har allerede fået flere gode anmeldelser i Danmark, blandt andet i Politiken, der kalder den en “fortællemæssig bedrift”.

Atombomberne over Hiroshima og Nagasaki blev kastet for over 70 år siden, men der eksisterer stadig atomvåben i verden, og i morgen vil G7-landenes udenrigsministre atter engang diskutere atomnedrustning ved deres møde i Hiroshima. Bogen er trods sit historiske emne uhyggeligt aktuel.

Det er utroligt vigtigt, at Susan Southards jordnære og solidariske dokumentation af de menneskelige konsekvenser af atomvåben får en rolle at spille i vore dages historiefortælling og debat. Hendes  dokumentation af, hvordan en stor del af historien om atombomben i Nagasaki aldrig blev fortalt, og hvordan disse undladelser stadig afspejler sig i skolebøger og rygmarvslærdom i såvel USA som Japan (og Danmark), er rystende og dybt, dybt tankevækkende.


Tags

atomvåben, G7, krigshistorie, nagasaki, nedrustning, pressto, southard


Dette kunne måske også interessere dig?

Kommentarer er meget velkomne

Your email address will not be published. Required fields are marked

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}