august 4

Japans ældre fortsætter med at arbejde så længe de kan

0  comments

Asger Røjle Christensen

Gode kolleger på Radio 24syv har læst mine artikler tidligere på ugen i Kristeligt Dagblad om Japans ældre, og derfor var jeg i morges dansk tid inviteret med til en snak i sommerens morgenprogram Nyhedstrekanten om samme emne.

Teknikken kiksede lidt i begyndelsen, selv om jeg stod parat herovre. Men da vi kom i gang med snakken, kom den ikke mindst til at handle om, hvorfor de ældre japanere dog finder sig i at skulle knokle så højt op i alderdommen, som de gør.

Mit svar var, at hvis man aldrig har drømt om at hygge sig og rejse ud og opleve verden i sine pensionist-år, så savner man det heller ikke, hvis man aldrig kommer dertil.

Det har altid været sådan i Japan, at de fleste – uanset pensionsalder – fortsatte med at arbejde eller være aktive på en eller anden måde, indtil de simpelt hen ikke magtede det længere. Den indstilling er der blot blevet endnu mere behov for i dag end tidligere, og behovet vil stige endnu mere i de kommende år.

Hvor længe de knap-så-gamle kan hamle op med at passe og pleje de allerældste og give dem et anstændigt liv, det er et stort spørgsmål. Allerede i dag er hver fjerde japaner over 65 år gamle, og hver ottende er over 75 år gamle.


Tags

24syv, arbejdsmarked, ældre, ældrepleje, befolkning, japanere, pensionist


Dette kunne måske også interessere dig?

Nyt foredrag: Hokkaido

Nyt foredrag: Hokkaido
Kommentarer er meget velkomne

Your email address will not be published. Required fields are marked

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}