november 24

Harajuku – nuttethedens eventyrland

0  comments

Asger Røjle Christensen

”Harajuku-kulturen var og er en skamløs blanding af vestlige subkulturer, men helt uden den kant, uden de stridbare budskaber, som oprindeligt i Vesten lå i disse subkulturers signaler til omverdenen. Her er det hele blevet blandet sammen i en stor godmodig kommercialisering.

Alt, hvad der i den uge opfattes som smart og moderne, går an. Her er en John Lennon-brille, nogle punknitter til ærmerne og nogle høje hæle fra diskotiden side om side. Nogle gange er det ene på mode, andre gange det andet.

Disse spraglede vestligt-inspirerede udtryk er mikset med en gevaldig portion japanske ’kawaii’-udtryk. Den kommer til udtryk i manga (tegneserier), anime (tegnefilm) og cosplay (kostume-optræden).

Ordet ’kawaii’ har cirka samme betydning som det engelske ord ’cute’. På dansk ville vi sige ’sød og kær’ eller ’nuttet’. Det dækker dog ikke helt, for der ligger også i ordet kawaii, at man er lidt sårbar, at noget er lidt synd for en, og at nogen bør passe godt på en.”

I dag udkommer Asger Røjle Christensens personlige og kulturhistoriske portræt af Tokyo, ’Tokyo – en smeltedigel af gammelt og nyt’, på forlaget Turbine.

Et af kapitlerne, der handler om Harajuku-kvarteret, blev sidste år i en tidlig version publiceret på POV International, som markerede udgivelsen ved at offentliggøre kapitlet i den version, der optræder i bogen.

Foto: Flyingpurplemonkeys/flickr


Tags


Dette kunne måske også interessere dig?

On the road again

On the road again
Kommentarer er meget velkomne

Your email address will not be published. Required fields are marked

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}