november 24

Harajuku – nuttethedens eventyrland

0  comments

Asger Røjle Christensen

”Harajuku-kulturen var og er en skamløs blanding af vestlige subkulturer, men helt uden den kant, uden de stridbare budskaber, som oprindeligt i Vesten lå i disse subkulturers signaler til omverdenen. Her er det hele blevet blandet sammen i en stor godmodig kommercialisering.

Alt, hvad der i den uge opfattes som smart og moderne, går an. Her er en John Lennon-brille, nogle punknitter til ærmerne og nogle høje hæle fra diskotiden side om side. Nogle gange er det ene på mode, andre gange det andet.

Disse spraglede vestligt-inspirerede udtryk er mikset med en gevaldig portion japanske ’kawaii’-udtryk. Den kommer til udtryk i manga (tegneserier), anime (tegnefilm) og cosplay (kostume-optræden).

Ordet ’kawaii’ har cirka samme betydning som det engelske ord ’cute’. På dansk ville vi sige ’sød og kær’ eller ’nuttet’. Det dækker dog ikke helt, for der ligger også i ordet kawaii, at man er lidt sårbar, at noget er lidt synd for en, og at nogen bør passe godt på en.”

I dag udkommer Asger Røjle Christensens personlige og kulturhistoriske portræt af Tokyo, ’Tokyo – en smeltedigel af gammelt og nyt’, på forlaget Turbine.

Et af kapitlerne, der handler om Harajuku-kvarteret, blev sidste år i en tidlig version publiceret på POV International, som markerede udgivelsen ved at offentliggøre kapitlet i den version, der optræder i bogen.

Foto: Flyingpurplemonkeys/flickr


Tags


Dette kunne måske også interessere dig?

Nyt foredrag: Hokkaido

Nyt foredrag: Hokkaido
Kommentarer er meget velkomne

Your email address will not be published. Required fields are marked

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}