HONJITSU – Nyt fra Japan: Siden der for godt to uger siden for alvor blev erklæret undtagelsestilstand i Japan, har japanerne måttet leve med en ”blød nedlukning” af samfundet. Mange cafeer, restauranter, butikscentre og spillehaller er efter en vis tøven blevet lukket eller har i det mindste fået begrænset åbningstiden, så de er lukkede om aftenen. ”Stay home”, lyder parolen på engelsk.
Men en sektor i forretningslivet har ingen problemer med indtjeningen. Supermarkeder fik utvetydigt besked på at holde åbent. Folk skulle kunne købe normalt ind og leve et nogenlunde normalt liv, bare de blev hjemme i stuerne foran fjernsynet. Da langt flere end tidligere derfor begyndte at lave mad derhjemme hver eneste dag, gik omsætningen ligefrem op i de fleste supermarkeder, og der kom flere varer på hylderne.
Men derved opstod det problem, at supermarkederne pludselig på alle tidspunkter inden for åbningstiden risikerede at blive så proppede med kunder, at de i sig selv blev farlige centre for smittespredning. Og det var jo ikke lige det, der var meningen.
Der er jo ikke så meget plads mellem hylder og kølediske, og det er unægtelig svært at holde afstand, hvis køen ved kassen bliver for lang. Derfor har tv-aviserne i de seneste dage været fulde af anvisninger og gode råd til, hvordan man kan undgå, at supermarkederne bliver proppede.
Ud over at butikkerne kan begrænse antallet af kunder ved kun at stille et bestemt antal kurve frem og sætte opdragende plakater op, der informerer kunderne om de mindst travle tidspunkter på dagen, så kan familierne selv, som borgmester Yuriko Koike foreslog i går, bidrage ved at ”ændre vaner, så man køber ind til tre dage ad gangen”. Man kan også lade børnene blive hjemme og kun lade et voksent medlem af familien få en dosmerseddel med og købe ind på alles vegne.
Her foreslog Osakas borgmester, Ichiro Matsui, i går i ramme alvor at lade familiefædrene stå for indkøbene. Mænd køber nemlig hurtigt ind, hvad der står på sedlen, og går hjem igen, mens kvinder bruger alt for lang tid på tvivlrådigt at stå bøjet over køledisken og beslutte sig for den ene vare eller den anden, lød hans råd til sine bysbørn.