april 11

Ballade om Armani-tøj: Det koster at have børn i en japansk skole

0  comments

Asger Røjle Christensen

Forkant.nu: I sidste uge begyndte et nyt skoleår på Taimei-folkeskolen i Ginza i det centrale Tokyo. De nye førsteklasser mødte pænt op til årets velkomstceremoni i de nye skoleuniformer, som inspektøren har valgt med det erklærede formål at signalere, hvor fin skolen er.

De nye uniformer er designet af modehuset Armani og koster 80.000 yen (4500 kroner). En pris, som har skabt et forældreoprør og fået seks forældrepar til alligevel ikke at sætte deres børn i skolen.

Normalt forbinder man skoleuniformer med privatskoler i Japan – især på mellemskole- og gymnasieniveau. Det gode er, at de skaber en følelse af fællesskab mellem eleverne, og at de sikrer, at ingen skiller sig ud ved at have råd til bedre tøj end andre.

Men omvendt er der altså heller ingen forældre, der vil lade deres barn skille sig nedenud ved at undlade at købe den uniform, som alle klassekammeraterne har på – også selv om det officielt ikke er obligatorisk.

Undervisningsministeriet har i sidste måned på baggrund af mediernes fokus på Armani-uniformerne i Ginza udsendt en instruks til offentlige folkeskoler om at undgå, at uniformer bliver unødigt dyre.

Men balladen om de moderigtige skoleuniformer har – selv om det er en ekstrem sag – ikke desto mindre sat fokus på de store uventede og ekstra omkostninger, der altid dukker op for forældre i det japanske skolesystem. En væsentlig belastning for familiernes økonomi, som er en vigtig faktor i mange forældres beslutning om ikke at få barn nummer to eller tre. Der er simpelt hen ikke råd.

(Foto: Taimei Elementary School)

LINK:

Læs Asahi Shimbuns nyhed, da debatten brød ud i februar.

Og læs nyhedsbureauet Jijis reportage fra velkomstceremonien forleden dag.


Tags

armani, familie, forkant, fødselstal, skolegang, skoleuniform


Dette kunne måske også interessere dig?

Nyt foredrag: Hokkaido

Nyt foredrag: Hokkaido
Kommentarer er meget velkomne

Your email address will not be published. Required fields are marked

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}