august 16

69 år efter krigen: En lille dæmper på vreden mod Japan

0  comments

Asger Røjle Christensen

Umiddelbart så det ud, som om gårsdagens årsdag for Japans overgivelse efter Anden Verdenskrig lignede de fleste andre årsdage i de senere år.

Japanske politikere bekendte sig til fred, mens en stor del af dem alligevel besøgte Yasukuni-helligdommen i Tokyo, som i nabolandene opfattes som et slags krigstempel. Premierminister Shinzo Abe blev væk fra Yasukuni i denne omgang, men sendte et offer i sit navn.

Og nabolandene protesterede vredt mod den manglende vilje til at se krigstidens aggression og forbrydelser i øjnene fra japansk side, som disse ritualer ved årsdagen efter deres opfattelse er udtryk for.

Men der var alligevel en lille forskel i tone i nabolandenes kritik, og den blev bemærket i flere japanske medier. Kina indkaldte ikke den japanske ambassadør, som man havde gjort, da Abe besøgte Yasukuni i december sidste år, og Sydkoreas præsident, Park Geun-hye, opfordrede ligefrem i en tale ved årsdagen til “venlige” og mere “fremtidsorienterede” forbindelser mellem Sydkorea og Japan. Der var med andre ord vrede, men den blev formuleret i knap så vrede vendinger, som det ellers er sket i den seneste tid.

Her er det det statslige tv-selskab NHK, som håbefuldt rapporterer om, at den sydkoreanske reaktion “synes at afspejle en mere afdæmpet tilgang”, end det var tilfældet med den tilsvarende erklæring sidste år.


Tags

abe, japanhistorie, kina, krigshistorie, sydkorea, WW2, yasukuni


Dette kunne måske også interessere dig?

Nyt foredrag: Hokkaido

Nyt foredrag: Hokkaido
Kommentarer er meget velkomne

Your email address will not be published. Required fields are marked

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}