oktober 25

Valg i Japan: Et elendigt varsel for Japans regeringskoalition

0  comments

Asger Røjle Christensen

HONJITSU – Nyt fra Japan: Kun en uge inden den kommende søndags underhusvalg blev der i går holdt to suppleringsvalg til Japans overhus. Og det blev et elendigt varsel for den næsten nyvalgte premierminister Fumio Kishidas regeringskoalition.

Godt nok beholdt Kishidas liberal-demokratiske regeringsparti LDP sit overhusmandat i Yamaguchi-amtet. Det er traditionelt en stærk konservativ bastion, så ingen havde drømt om, at det kunne gå anderledes.

Men i Shizuoka-amtet i det centrale Japan lykkedes det en såkaldt uafhængig kandidat, som var støttet af en samlet opposition at vinde et overhusmandat, som hidtil har været besat med en LDP’er. De allerfleste førstegangskandidater stiller efterhånden op ved japanske valg som ”uafhængige” og tilslutter sig først bagefter den ene eller den anden fløj i parlamentet.

Kishida havde i egen person været i Shizuoka to gange for at føre kampagne for sit partis kandidat, så nederlaget svier også personligt til premierministeren. Noget tyder på, at den goodwill i befolkningen, som ellers altid bliver en ny premierminister og en ny regering til del, hurtigt er opbrugt i hans tilfælde.

Det viser også, at det øgede valgsamarbejde mellem oppositionens partier om at støtte hinandens kandidater, som man har set i forberedelserne til søndagens underhusvalg, kan virke.

Nogle iagttagere stiller spørgsmålstegn ved, om Kishidas LDP på søndag vil vise sig at være i stand til at nå op på de 233 mandater, som er nødvendige for, at partiet alene har flertal. I dag har partiet 276 mandater, så det vil jo allerede være en markant tilbagegang. Imidlertid er der næppe tvivl om, at LDP med støtte fra koalitionspartneren, det buddhistiske midterparti Komeito, vil bevare et flertal, og Kishida har meget realistisk gjort det til det forsigtige succeskriterium for sin valgkamp.

 Når der pludselig skulle holdes to suppleringsvalg til overhuset midt i underhusvalgkampen, skyldes det, at de overhusmedlemmer, der sad på mandaterne, havde trukket sig for at stille op som underhus-kandidater.

Tags


Dette kunne måske også interessere dig?

Nyt foredrag: Hokkaido

Nyt foredrag: Hokkaido
Kommentarer er meget velkomne

Your email address will not be published. Required fields are marked

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}