juni 4

Sydkorea: Lokalvalg uden landspolitisk ekko

0  comments

Asger Røjle Christensen

Forkant.nu: Der er lokalvalg i hele Sydkorea om en uges tid, og valgkampagnen er i fuld gang på gade og vej.

Det er naturligvis vigtigt, hvem der skal være borgmester i landets store og små byer, og alle mulige lokale spørgsmål kommer op i valgkampen. I hovedstaden Seoul er luftforureningen i byen på nogle årstider så slem, at oppositionen beskylder den siddende borgmester, Park Won-soon, for ikke at have gjort nok ved det problem.

Men reelt har Park ifølge meningsmålinger et kæmpe flertal og er så godt som sikker på genvalg, ligesom landets præsident Moon Jae-in på basis af sin foreløbige succes i det sidste halve år med at få gang i en dialog om fred og nedrustning med Nordkorea i dag har opbakning fra over firs procent af vælgerne på landsplan.

Der er ikke rigtigt nogen synlig konservativ opposition i Sydkorea i øjeblikket. Efter ydmygelsen med den tidligere præsident Park Geun-hyes afsættelse og anholdelse for korruption og magtmisbrug sidste år har de konservative partier endnu ikke fået samlet stumperne op, så de her ved lokalvalgene for alvor har kunnet mønstre et alternativ til præsidenten og hans liberale fæller. Lokalvalgene er derfor ikke den styrkeprøve med landspolitiske pejlinger, som lokalvalg normalt ville være.

Det betyder ikke, at al indenrigspolitisk debat er sat i stå. Moon Jae-in bruger, som han lovede ved valgkampen sidste år, uden at skamme sig sydkoreanernes skattepenge og det offentlige apparat til at skabe nye arbejdspladser til landets mange arbejdsløse unge og få mere gang i en økonomi, som har vist tegn på stilstand i de senere år. Ikke alle er lige overbevist om, hvor godt det virker.

I den forløbne uge har det skabt stor debat, at regeringen har opskrevet den statsligt bestemte mindsteløn for landets løse, ufaglærte arbejde klækkeligt. En politik, som Moon har lovet at fortsætte i de kommende år, således at den inden 2020 når op på 10.000 won i timen (knap 60 danske kroner).

”Minimumslønnen har ikke alene øget de ansattes indtægt, de har også formindsket indkomstskellet i befolkningen og bidraget til en øget velstand i middelklassefamilier”, siger Moon selv.

Kritiske røster, inklusive røster i præsidentens eget finansministerium, mener imidlertid, at stigningen har fået mange private arbejdsgivere til at tænke sig om to gange, før de ansætter folk, og at det faktisk har betydet en opbremsning i økonomien. Den konservative avis JoongAng Ilbo refererer rygter om, at Moon har givet sin finansminister mundkurv på i den sag og degraderet ham i regeringens interne hierarki.

LINK:

Læs Korea Heralds referat af en tv-debat mellem Seouls borgmesterkandidater

Læs JoongAng Ilbos analyse af debatten om mindsteløn


Tags

lokalvalg, politik, seoul, sydkorea, valgkamp


Dette kunne måske også interessere dig?

Nyt foredrag: Hokkaido

Nyt foredrag: Hokkaido
Kommentarer er meget velkomne

Your email address will not be published. Required fields are marked

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}