december 22

Søndag: Skatteyderne skal betale i Fukushima

0  comments

Asger Røjle Christensen

Honjitsu no News – Et udpluk af dagens nyheder – 22. december 2013

Skatteyderne skal betale i Fukushima

Den nye handlingsplan for oprydning efter atom-ulykken i Fukushima, som den japanske regering nu har vedtaget, fjerner en masse af de usikkerheder, som de evakuerede og alle andre har måttet leve med i snart tre år.

Den slår fast, at mange af beboerne i områder tæt ved det ødelagte atomkraftværk, aldrig kommer til at vende hjem. Mens den på den anden side radikalt sænker kravene til, hvilke niveauer af radioaktivitet der er acceptable, før de øvrige evakuerede kan flytte ind i deres ventende huse igen.

Den indfører også klækkelige belønninger til de familier, som først beslutter sig for at flytte hjem.

Men den del af planen, som debatteres allermest i Japan lige nu, er finansieringen. Regeringen har indset, at det ikke nytter noget at sige, at det hele er Tepcos skyld – uanset om det er det eller ej.

Tepco, Tokyos elektricitetsselskab, er så hårdt presset økonomisk, at selskabet spinker og sparer, hvor det er muligt inden for oprydningsindsatsen – og det er ikke det, der er brug for, mener regeringen. Derfor vil den japanske stat gå ind og betale en langt større del af oprydningsarbejdet end tidligere af skatteborgernes penge, dels som lån til Tepco og dels som direkte statslige bevillinger.

Det fremgår alt sammen af denne grundige og meget lange artikel fra Asahi Shimbun.

[divider ]

Debat om kræft hos Fukushima-børn

Asahi Shimbun skriver også om den heftige debat blandt japanske læger om, hvorvidt de undersøgelser, der rutinemæssigt laves på børn i Fukushima-området for skjoldbruskkirtelkræft, viser, at flere børn har fået sygdommen som følge af atom-ulykken.

Hyppigheden er steget, ingen tvivl om det, men da sygdommen normalt ikke skulle optræde så hurtigt efter en ulykke, mener nogle læger, at denne stigning må have andre årsager.

 

 


Tags

atomkraft, evakuerede, fukushima, japan, radioaktivitet, tepco, tsunami


Dette kunne måske også interessere dig?

Nyt foredrag: Hokkaido

Nyt foredrag: Hokkaido
Kommentarer er meget velkomne

Your email address will not be published. Required fields are marked

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}