februar 28

Skolelukninger i Japan er Shinzo Abes forsøg på at vise handlekraft

0  comments

Asger Røjle Christensen

HONJITSU – Nyt fra Japan: Torsdag aften anmodede Japans premierminister, Shinzo Abe, uden varsel og uden fortilfælde alle skoler i Japan om over hals og hoved at gøre fredag til den sidste skoledag i skoleåret. Eleverne skal blive hjemme i over en måned, indtil det nye skoleår begynder en uge inde i april måned.

Det sker ifølge Abe for at hindre spredning af den alvorlige COVID-19-virus-epidemi, der i de seneste dage har sat en stopper for de fleste offentlige arrangementer i landet. Børn bliver sjældent særligt syge af den frygtede virus, men derfor kan de godt være smittespredere og bære smitten fra familie til familie.

Men beslutningen, som blev taget fra oven uden så meget som at konsultere undervisningsministeriet, afspejler også den japanske regeringschefs desperate behov for at vise handlekraft. Regeringen er under skarp kritik for at have handlet for sent og for inkonsekvent i krisens første uger.

”Abe havde brug for et slags politisk alibi for at hævde, at han har taget en modig beslutning, som kan forhindre, at regeringens støtte i de politiske meningsmålinger falder yderligere”, forklarer Kazuhisa Kawakami, der er professor i statskundskab ved International University of Health and Welfare, til The Japan Times.

Der er kun tale om en anmodning fra premierministerens side. Skolelukninger er ikke hans beslutning. De fleste ser ud til at følge den, men en del borgmestre og skolebestyrelser har med vrede og bestyrtelse valgt at udsætte sidste skoledag til på onsdag eller begrænse den periode, hvor skolerne lukker ned. Alt andet vil have alt for store konsekvenser for børnenes uddannelse, mener de.

Samtidig skaber skolelukningerne problemer for et andet af Abe-regeringens erklærede mål. Den forsøger med alle midler at stimulere, at kvinder bliver på arbejdsmarkedet, selv om de har fået børn, men i mange, mange familier rundt omkring i landet bliver mødrene – og langt sjældnere fædrene - i de kommende uger nødt til at bede deres arbejdsgivere om fri, så de kan passe deres mindre børn i hjemmene.

Læs i The Japan Times om konsekvenserne af den japanske regerings anmodning

Læs avisen Yomiuri Shimbuns analyse af den usædvanlige beslutningsgang


Tags

abe, covid-19, epidemi, handlekraft, honjitsu, skolelukning, virus


Dette kunne måske også interessere dig?

Nyt foredrag: Hokkaido

Nyt foredrag: Hokkaido
Kommentarer er meget velkomne

Your email address will not be published. Required fields are marked

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}