oktober 18, 2016

Af

(Denne artikel er skrevet til og offentliggjort af Kristeligt Dagblad)

Mange har hørt om Japans mange kattecafeer og måske også om kanincafeer. Men nu kan man også gå på cafe og hygge sig med slanger, kamæleoner, geder, guldfisk, pingviner – og ugler.

I japanske storbyer er de fleste boliger meget trange. Der er ikke plads til megen hygge og privatliv, og der er slet ikke plads til at holde husdyr. I de fleste lejlighedskomplekser er det simpelt hen forbudt.

Men mange japanere har den samme lyst til at være sammen med dyr og kæle for dem, som andre folkeslag har.

Det er den såre menneskelige forklaring på, at der er kommet flere og flere såkaldte dyrecafeer i japanske storbyer inden for de sidste ti år. Der er nu 314 godkendte kattecafeer rundt omkring i landet, en stigning på 89 i forhold til for to år siden. Bare i storbyen Osaka er der 48 dyrecafeer, og cirka halvdelen af dem er kattecafeer.

”For folk, der bor i byområder, hvor de har svært ved at holde husdyr, er den kendsgerning, at de ikke behøver tage sig af dyrene hele tiden, en af grundene til, at disse cafeer er blevet så populære,” siger livsstilsforskeren Akemi Natsuyama fra Hakuhodo Institute of Life and Living til avisen Yomiuri Shimbun.

Mange steder er det så som så med serveringen på cafeen. Det er dyrene, der er det væsentlige. Man kan få en kop kaffe eller sodavand eller selv trække den i en automat, og dernæst er det muligheden for samvær med cafeens dyr, som er trækplastret. Hvor meget samvær – og hvor tæt – afhænger naturligvis af, hvilken art der er tale om.

Unge mennesker går ud med veninderne eller kæresten – langt de fleste kunder er kvinder – og konkurrencen om at opleve noget nyt og måske få et lille gys har fået mangfoldige nye typer cafeer til at dukke op i gadebilledet.

Først kom der efter kattecafeerne nye tilbud på markedet med kaniner og hamstere. Så kom der guldfisk, pingviner og ligefrem geder. I nogle cafeer kan man møde kamæleoner og papegøjer, og man kan få lov til at have en sløv slange slynget omkring skulderen, mens man får sig en cappuccino. Og i de allerseneste år er uglecafeer blevet et hit. Alene i Tokyo er der adskillige af slagsen.

Nogle steder håndhæver cafeejeren en streng justits med, at uglerne efter tur og i kort tid placeres på gæsternes hånd og derpå på skulderen – vel at mærke længe nok til, at der kan tages de fornødne fotos og selfies med mobiltelefonen, så man har noget at dele ud til vennerne på LINE, facebook og hvad de sociale medier nu hedder i den del af verden.

Andre steder er det hele mere anarkistisk, og flere af de mest populære og livlige af fuglene ser gevaldigt forpjuskede ud efter åbningstid.

Derfor er dyreværnsaktivister meget kritiske over for nogle af de nye typer dyrecafeer, og ganske særligt er uglecafeerne blevet kritiseret. Ugler burde være vågne om natten, så de holdes kunstigt vågne af hensyn til kunderne i butikken.

”Ugler burde være i stand til at flyve under himmelen med deres vinger udstrakte. Uglecafeer burde forbydes,” skriver en kvinde ved navn Takako Miyamoto i forbindelse med en online-underskriftindsamling mod uglecafeer, der har samlet 33.200 underskrifter.

Det vakte opsigt og mange overskrifter i aviserne, da en kattecafé i Tokyo i juni måned blev lukket af myndighederne, fordi kattene ikke blev passet anstændigt og ikke kom under behandling, når de var syge. Mange kaffecafeer sørger for en løbende forsyning af nye katte ved at give vilde katte i kvarteret et nyt hjem.

Andre steder har cafeejere fået advarsler fra de lokale rådhuse, hvor de er blevet instrueret om at forbedre den veterinære standard på cafeerne.

Kunder har klaget over at få hår i kaffen.

Foto: Elgina Kamil Thomsen