august 11

Nagasaki-offer: Japans forsvarsreformer fører til krig

0  comments

Asger Røjle Christensen

(Denne artikel er skrevet til og offentliggjort af Kristeligt Dagblad)

Frygten for et nyt aggressivt Japan endte med at overskygge den sidste af de store ceremonier til minde om 70-året for de to atombomber, der blev kastet over Hiroshima og Nagasaki i slutningen af Anden Verdenskrig.

Under minde-ceremonien søndag i Nagasaki, hvor den sidste af de to bomber dræbte omkring 70.000 mennesker, protesterede store grupper af japanere mod regeringens ønske om at reformere militæret.

Den mest markante advarsel kom fra den 86-årige Sumiteru Taniguchi, da han holdt tale ved minde-ceremonien.

Stemmen var svag, men budskabet fra den gamle mand, som selv dengang for 70 år siden svævede mellem liv og død i et halvt år med en ødelagt arm og ryg, og nu talte på vegne af de overlevende atombombe-ofre i byen, var ikke til at tage fejl af.

Det handlede i høj grad om aktuel japansk politik.

”De sikkerhedslove, som regeringen vil gennemføre, fører til krig. De er imod atombombe.ofrenes stærke ønsker, og vi kan slet ikke acceptere dem,” lød det fra Taniguchi, som på trods af sin alder og sine fysiske skader ikke er færdig med at give sit besyv i kampen mod atomvåben i verden.

Opmuntrende klapsalver regnede ned over den gamle mand efter hans tale. Mens premierminister Shinzo Abe på sin plads lukkede øjnene og så stram og bister ud.

Premierministeren mener, at hans reformer, som skal gøre det muligt for Japans militær at få en højere profil og mere aktiv rolle uden for Japans grænser, netop er beregnet på at sikre freden i Japan på længere sigt. Men hele Japans gamle freds- og anti-atomvåben-bevægelse vender sig bittert imod dem.

Også Nagasakis borgmester, Tomihisa Taue, opfordrede regeringen til at tænke sig om en ekstra gang, før den rokker ved de pacifistiske stopklodser i Japans efterkrigs-lovgivning.

”Der er udbredt utryghed og bekymring for, at den ed, som blev indgraveret i vores hjerter for 70 år siden, og forfatningens fredelige ideologi vakler. Jeg appellerer til regeringen og parlamentet om at lytte til alle disse utrygge og bekymrede stemmer, samle al sin visdom og føre omhyggelige og oprigtige forhandlinger,” sagde borgmesteren – også han til store klapsalver.

Premierminister Shinzo Abe holdt derpå sin forberedte tale, som handlede om hans sympati med ofrene for atombomberne og om Japans bidrag til den verdensomspændende kamp mod atomvåben.

Han nævnte ikke med et ord den aktuelle debat i parlamentet om de sikkerhedspolitiske reformer, som på mange måder er blevet forbundet med hans person. Ham blev der ikke ret mange klapsalver til del i går.

Faktisk lykkedes det nogle fredsaktivister at komme så tæt på, at man kunne høre buh-råb mod premierministeren, da han gik ned fra talerstolen.


Tags

abe, atomvåben, japanforsvar, KD, krigshistorie, nagasaki, WW2


Dette kunne måske også interessere dig?

Nyt foredrag: Hokkaido

Nyt foredrag: Hokkaido
Kommentarer er meget velkomne

Your email address will not be published. Required fields are marked

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}