januar 13

Japans unge bliver voksne før de selv synes de er det

0  comments

Asger Røjle Christensen

​HONJITSU - Nyt fra Japan: I dag fejrer glade og kimonoklædte japanske unge, som er blevet 20 år inden for dette skoleår, ved al landsens rådhuse, helligdomme og templer, at de nu er at betragte som voksne og myndige. Det er en af årets store festligheder.

Det er en af de få helligdage i Japan, hvor folk kan huske, hvorfor man har fri. Men i dag bliver en af de sidste af slagsen, hvor man fejrer de 20-årige. Parlamentet har nemlig besluttet, at fra år 2022 er man i Japan allerede voksen og myndig, når man fylder 18.

For de japanske politikere handler det om, at Japan har brug for, at alle i den arbejdsdygtige alder så hurtigt som muligt kommer ud og ”bidrager til samfundet”. Inden for få årtier vil en tredjedel af alle levende japanere være pensionister.

At blive voksen og myndig betyder i Japan, at man nu kan foretage sig voksenting som at optage lån, gamble, køre bil og betale sin egen personskat. Grænsen for, hvornår man lovligt må drikke alkohol og ryge bliver vel at mærke ikke ændret. Den bliver i folkesundhedens navn ved med at være 20 år.

Valgretsalderen blev allerede for flere år siden sat ned til 18 år. Det skete for at fremme de unges interesse i samfundet omkring dem, men det har vist sig at være op ad bakke. Lige siden urolighederne på landets universiteter i 1960’erne og 1970’erne har det de fleste steder været forbudt for japanske skoleelever og studerende at engagere sig i politiske foreninger, og det har været en del af en skole- eller universitetslærers job at forhindre, at de alligevel gjorde det. Det er svært at ændre de vaner.

Når dagens hovedpersoner i deres flotte kimonoer bliver spurgt, svarer de artigt, at de ”håber”, at de som voksne vil kunne bidrage til samfundet. Men mange af dem erkender med et forlegent fnis, at de ikke interesserer sig for politik og ikke selv synes, at de ved ret meget om det samfund.

​Foto: Mette Holm

HONJITSU betyder "i dag" eller "lige nu", og under denne rubrik vil jeg fremover skrive korte nyheder her på min hjemmeside om vigtige og perspektivrige udviklinger eller begivenheder i Japan og Østasien.


Tags

befolkning, honjitsu, myndighed, politik, seijin-no-hi, ungdom, voksen


Dette kunne måske også interessere dig?

Nyt foredrag: Hokkaido

Nyt foredrag: Hokkaido
Kommentarer er meget velkomne

Your email address will not be published. Required fields are marked

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}