april 16

Japans gangstere er i defensiven

0  comments

Asger Røjle Christensen

Forkant.nu: Der er stadig i film og tv-serier megen romantik omkring ”yakuza”, den japanske mafia, men reelt bliver de engang så magtfulde syndikater svagere og svagere. Medlemmerne forlader yakuza-grupperne, de har sværere og sværere ved at tjene penge, og det skaber dybe splittelser og dyb opgivenhed indadtil.

Baggrunden er en række nye love, der gradvist blev indført for omkring ti år siden. De nye love betyder øget overvågning af kendte yakuza-grupper, målrettet støtte til dem, der forlader organisationerne, og frem for alt kan myndighederne nu straffe enhver virksomhed, som med vilje driver forretning med kendte yakuza-grupper.

Det er på den måde lykkedes at isolere yakuza i højere grad end tidligere i samfundet og gøre det langt vanskeligere for dem at få overskud på prostitution, narkohandel, gambling, afpresning og ågervirksomhed. Det er samtidig blevet vanskeligere for dem at tjene penge som entreprenørvirksomheder eller lignende gennem pæne frontfirmaer.

Sidste år havde de registrerede yakuza-organisationer 34.500 medlemmer i Japan. Det var det trettende år i træk, at der var sket et markant fald. Siden 1990, da der var 88.600 yakuza-medlemmer i Japan, er antallet mere end halveret.

Selve yakuza-organisationerne er ikke ulovlige i Japan. De har flotte hovedsæder med officielle formænd, kontoransatte og presseafdelinger. Men deres aktiviteter er i vid udstrækning ulovlige, og medlemmerne straffes en for en for de forbrydelser, de kendes skyldige for.

Nedturen betyder ikke, at yakuza fuldstændigt har mistet betydning for det japanske samfund. Der er stadig kvarterer i mange storbyer, hvor de – og ikke politiet – kontrollerer ro og orden. Det er en del af yakuza-æresbegreberne, at almindelige pæne borgere, som ikke selv opsøger prostitution eller gambling, ikke skal mærke det mindste til organisationernes virke. I filmene og tv-serierne er der ofte gangsterkrig i gaderne, men det sker så godt som aldrig i virkeligheden.

Yakuza-ledere har udtrykkeligt advaret myndighederne om, at de risikerer at få langt værre problemer med kriminalitet i det japanske samfund, hvis de for alvor udrydder yakuza. Det vil efter deres mening blot skabe en underklasse af isolerede og desperate kriminelle uden disciplin, hierarki og æresbegreber.

Foto: Jorge/WikimediaCommons

LINK:

Læs nyhedsbureauet Kyodos nyhed om det seneste fald i antallet af yakuza.

Læs en gammel baggrundsartikel fra Guardian om de nye love, der har gjort livet surt for yakuza.


Tags

danmark, gangstere, kriminalitet, mafia, medier, politi, yakuza


Dette kunne måske også interessere dig?

Nyt foredrag: Hokkaido

Nyt foredrag: Hokkaido
Kommentarer er meget velkomne

Your email address will not be published. Required fields are marked

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}