oktober 6

Japan overvejer at lukke op for udenlandske turister – men det vil gå langsomt

0  comments

Asger Røjle Christensen

Japan har været lukket land for udenlandsk turisme siden nogle hektiske uger i marts, hvor undertegnede som rejseleder var med til at sende nogle stakkels danske gruppeturister hjem fra Kansai-lufthavnen ved Osaka i huj og hast. Få dage efter var der så godt som ingen fly i luften. Det var en følelsesmæssig affære, men i dag kan man jo godt se, at der ikke var andet at gøre.

Omsider er der nu rapporter om, at de japanske myndigheder overvejer konkrete skridt i retning af en genåbning af landet for besøgende på ”rejse” (journey på engelsk), altså visumfri ophold på mindre end tre måneder. Men det kommer til at gå langsomt.

Nyhedsbureauet Jiji fortæller, at overvejelserne går ud på, at de rejsende skal covid-19-testes både før og efter flyveturen til Japan, at de skal forpligtes til at kunne fremvise en rejseforsikring, så der er nogle til at betale, hvis de bliver syge under rejsen, samt at de skal downloade en helbreds-app, hvor de skal forpligte sig til at indrapportere deres temperatur og andre symptomer hver dag i de første to uger – og på den måde undgå den karantæne, den selv-isolation, som er obligatorisk i øjeblikket, og som jeg personligt nærmer mig afslutningen af. I de senere uger har man godt kunne rejse ind, hvis man har visa og bor i landet.

Indrapporteringerne fra folks app’er vil opsamles i et særligt center for overvågning af udenlandske rejsendes smittetilstand, sådan at Japans generelle sundhedssystem ikke overbelastes.

En sådan ordning vil kunne etableres i løbet af foråret med forsøgsordninger på plads i april, spår Jiji’s anonyme kilder i regeringen. Man må forvente, at disse forsøgsordninger vil omfatte turister fra lande, hvor de japanske myndigheder vurderer, at der er styr på covid-19-smitten. Det vil, hvis ikke tingene ændrer sig meget i mellemtiden, utvivlsomt sige en række lande i Asien.

At man forventer, at det eksisterende system stadig i det store og hele vil være på plads under de olympiske lege i juli-august, kan ses af, at man parallelt er i gang med at definere nogle undtagelsesregler for indrejsende publikum, som har sikret sig billetter til en eller flere konkurrencer i forvejen. Disse undtagelsesregler følger samme mønster, altså test i begge ender, helbreds-app og tvunget forsikring.

Alle disse overvejelser rummer foreløbig intet om krav om vaccine. Hvis der i mellemtiden kommer en vaccine, som godkendes af de japanske myndigheder, vil situationen se anderledes ud. Den japanske regering har sat budget af til indkøb af tilstrækkeligt med vaccine til at gennemføre gratis vaccinationer af hele befolkningen i løbet af foråret, hvis det skulle blive aktuelt. Men indtil da er man nødt til at have forberedt sig på den situation, at der endnu ikke eksisterer en godkendt vaccine.

På denne baggrund er der grund til at se relativt optimistisk på udsigten til, at der med de nye regler på plads vil ske en generel genåbning for udenlandsk turisme i Japan fra efteråret 2021, men næppe meget tidligere end det. De konkrete planer vil ifølge Jiji-rapporten skulle færdiggøres i januar måned.

Læs Jiji-rapporten på engelsk på Japan Times’ website.


Tags

Corona, covid-19, grænselukning, indrejse, Japanrejse, olympisk, turisme


Dette kunne måske også interessere dig?

Nyt foredrag: Hokkaido

Nyt foredrag: Hokkaido
Kommentarer er meget velkomne

Your email address will not be published. Required fields are marked

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}