POV til Olympiske Lege, 28. juli 2021
Til baseball i Fukushima – i genopbygningens navn
Da det i 2013 efter en veritabel charmeoffensiv lykkedes Japans regering og Tokyos bystyre at få Tokyo kåret til olympisk værtsby i 2020, var det stadig kun godt to år siden, at det nordøstlige Japan var blevet ramt af en tredobbelt katastrofe i form af jordskælv, tsunami og atomulykke.
19.000 var døde eller savnede, hundredtusinder af huse var ødelagt, endnu flere var stadig evakuerede, og der var begyndt at brede sig en stemning af utålmodighed i den ellers udholdende befolkning i regionen. Oprydning, genopbygning og genskabelse af bæredygtige bysamfund gik langsomt, og der var ikke de fornødne ressourcer til den gigantiske opgave.
Derfor var Tokyos bestræbelser på at blive olympisk værtsby bestemt ikke populære i nordøst. Og det var jo et dilemma for regeringen, som gerne ville skabe begejstring og opbakning bag hele det olympiske projekt fra starten af. Man forsøgte derfor at drible sig udenom ved at erklære legene for ”genopbygningslege”, der skulle vise verden, hvor langt man var kommet. Legene skulle være en opmuntring, men også en kontant saltvandsindsprøjtning til den skrantende region.
Derfor blev det helt fra kampagnens start i genopbygningens navn besluttet at lægge dele af softball-, baseball- og kvindefodbold-turneringerne i Fukushima og Miyagi, to af de hårdest ramte amter under katastrofen. Kritikken forstummede ikke helt. Mange i de ramte amter følte, at OL mere handlede om hjælpe japanerne med at glemme katastrofen end om at bidrage til genopbygningen på nogen måde. Selv om man jo nok i en vis udstrækning glædede sig til de oplevelser for lokale borgere og skolebørn, som de planlagte arrangementer i de pågældende egne ville indebære.
De olympiske leges blakkede ry i regionen blev ikke mindre, da der i de følgende år udviklede sig en dyr og bitter kappestrid mellem olympiske byggeprojekter i Tokyo og genopbygningsprojekter i nordøst om både mandskab og materialer til byggepladserne. En kappestrid, hvor man følte, at de olympiske projekter fik forrang i de store entreprenørfirmaers prioriteringer, som i Japan foretages i en løbende konsultation med regeringen.