september 29

forkant.nu: Japan tager tilløb til frihandel med landbrugsvarer

0  comments

Asger Røjle Christensen

(Dette er “forkant” nummer to i mit nye nyhedsbrev/betalingssite, forkant.nu. Fra på onsdag vil man skulle være abonnent for at følge med i mine forkanter, hurtige analyser, som skaber hoved og hale i de hurtige nyheder fra Japan og Asien)

Da Japans premierminister, Shinzo Abe, tidligere på måneden udpegede Koya Nishikawa til landbrugsminister, kunne det godt se ud, som om han havde sat en stopper for ethvert fremskridt i de såkaldte TPP-forhandlinger om en frihandels-aftale for stillehavslandene, der i forvejen er i håbløs hårdknude. Nishikawa har gennem hele sin karriere været tæt forbundet med Japans landbugslobby.

Men i virkeligheden er det lige det modsatte, der er sket. Det er et signal til alverden – og ikke mindst til Japans egne politiske snirkler – om, at Abe nu vil se bevægelse i tingene. Udefra har det set ud, som om Japan med sine stædige krav om at kunne bevare told på fem ”hellige” landbrugsprodukter (ris, kød, mejerivarer, hvede og sukker), har blokeret for enighed. Sådan kan det ikke blive ved, mener Abe.

Kort efter sin tiltræden for snart to år siden bulldozede Abe gennem det japanske system (og gennem sit eget parti, det traditionelt bygger på bøndernes stemmer), at Japan gik ind i TPP-processen. Jo, landbrugskooperativerne protesterede. Jo, deres venner i det liberal-demokratiske regeringsparti LDP brokkede sig. Og jo, Nishikawa har en hovedrolle i dette politiske miljø.

Men Abe valgte med politisk snilde at ”bekæmpe ild med ild”, som den kyndige australske Japan-forsker Aurelia George Mulgan, der især har beskæftiget sig med landbrugspolitik, skrev for nylig i en analyse i East Asia Forum. Ved at udpege landbrugspolitikeren Nishikawa som leder af LDP’s komité for TPP-affærer fik Abe en loyal rambuk, der kunne få de andre landbrugspolitikere til at makke ret.

Nishikawa brugte sine gode overtalelsesevner til at overtale den ene efter den anden af sine partifæller til, at der ikke var nogen vej uden om Abes TPP-politik og banede vejen for en tøvende konsensus om at gå ind i forhandlingerne. Nu har Abe som anerkendelse forfremmet sin loyale følgesvend til en ny og endnu mere central post, men opgaven er dybest set den samme. Nishikawa er begyndt at føle sig frem med offentlige udtalelser om, at Japan nok godt vil kunne leve uden told på nogle af de ”hellige” varer.

Et godt gæt er derfor, at der er tydelige japanske indrømmelser på vej ved næste runde TPP-forhandlinger – eller måske næste runde igen.

 

LINK:

Læs den analyse af Aurelia George Mulgan på East Asia Forum, som jeg refererer til.

Læs en tidligere analyse af samme ekspert om samme emne. Den er fra engang sidste år, men viser stor indsigt.

Læs interview med landbrugsminister Koya Nishikawa ved hans tiltræden – fra Nikkei Asian Review


Tags

forkant, frihandel, landbrugsvarer, nishikawa, ris, TPP


Dette kunne måske også interessere dig?

Nyt foredrag: Hokkaido

Nyt foredrag: Hokkaido
Kommentarer er meget velkomne

Your email address will not be published. Required fields are marked

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}