(NYUUSU – news): Det er en sejlivet opfattelse, at japanere knokler på arbejde fra morgen til aften og meget sjældent holder fri. Den opfattelse er selvfølgelig ikke opstået ud af ingenting. Der er stadig mange, især unge i attraktive fuldtidsjob, som arbejder fra morgen til aften – og især var der mange, der gjorde det indtil for tyve-tredive år siden.
Men faktisk har de fleste japanere gennem lovgivning og lokale aftaler i de senere årtier fået ret til betydeligt mere ferie og betydeligt flere fridage, end man har i adskillige andre OECD-lande.
Japanere har ifølge en relativt ny lov fra 2019 ret til mindst ti fridage med løn, når man har været ansat i et halvt år, og tyve fridage med løn, når man har været ansat i seks et halvt år. Samme lov indeholdt bestemmelser om, hvor få fridage det er tilladt at holde. Parolen var, at man ville fremme en bedre ”work-life-balance” i den japanske hverdag.
Derudover har man i Japan hele tiden haft 16 årlige helligdage, hvor langt de fleste holder fri. De placeres ofte om mandagen, og det giver i snit japanske familier en udvidet tredages-weekend om måneden. Om arbejdsgiveren skal betale løn for helligdagene, fremgår ikke af loven, og praksis er forskellig fra arbejdsplads til arbejdsplads, men det er ikke usædvanligt.
Det, som er tendensen i disse år, er imidlertid, at flere og flere lønansatte japanere faktisk er begyndt at tage al den ferie, de således er berettigede til. Tidligere var det sådan, at det blev opfattet som et positivt signal over for såvel arbejdsgivere som kolleger, hvis man viste sit engagement i arbejdspladsen ved at undlade at tage al sin ferie og alle sine fridage.
Udnyttede man al sin fritid, blev det bredt opfattet som et signal om, at man ikke havde den store ambition om at blive til noget i virksomheden. Så sent som for syv år siden viste en undersøgelse, foretaget af rejse-hjemmesiden Expedia, at japanske lønarbejdere gennemsnitligt kun udnyttede halvdelen af den fritid, de egentlig burde have.
I år har en anden undersøgelse, foretaget af det anerkendte job-matching-firma Mynavi, derimod vist, at 45 procent af japanere med fuldtidsbeskæftigelse i dag er ”quiet quitters”, et amerikansk begreb, der beskriver ansatte, som holder fast i deres ret til så og så megen fritid og derved viser, at de ikke ønsker at satse mere end deres officielle arbejdstid på arbejdspladsen – og dermed måske ligefrem er på vej væk. At skifte job er i samme periode blevet mere almindeligt end før i Japan.
Ser man på unge mennesker i tyverne er andelen af ”quiet quitters” ifølge Mynavi-undersøgelsen endnu højere.
LÆS: En grundig gennemgang af ferie- og arbejdsforhold i Japan fra job-firmaet TokyoDev
Mine NYUUSU-klummer om Japan og Østasien udkommer på hjemmeside og facebook en eller to gange om ugen - undtagen når jeg arbejder som rejseleder i Japan. Så vil der være længere mellem dem. En eller to gange om måneden vil jeg udsende et NYUUSU-nyhedsbrev. Danske mediers professionelle dækning af den del af verden er desværre svækket i de senere år. Jeg håber, at jeg med min lange erfaring kan bidrage en smule til at udfylde dette hul.
Prisen for at modtage nyhedsbrevet er et engangsbeløb på 300 kroner. Så modtager I det i årevis, indtil jeg segner. Skriv til mig på arc@asgerrojle.com – og sæt beløbet ind på mobilePay 26360251, mærket NYUUSU og jeres email-adresse. I er velkomne til at gå højere op i pris, alt efter pengepung. Beløbet vil indgå i mit firmas regnskab, og jeg får tid og ressourcer til at holde mit lille nyhedsmedie i live. I givet fald tusind tak. Alle vil uanset betaling kunne følge med i NYUUSU-indlæggene og deltage aktivt med råd, ideer og kritik ved at melde sig ind i facebook-gruppen af samme navn.