april 12

Corona-krise truer den japanske regerings usårlighed

0  comments

Asger Røjle Christensen

HONJITSU – Nyt fra Japan: Ingen ved så godt som Japans premierminister, Shinzo Abe, at naturkatastrofer kan true med at underminere regeringer. Han kom selv til magten ved et jordskredsvalg i december 2012, efter den daværende regerings håndtering af situationen efter tsunamien og i marts 2011 var fremstillet som håbløst inkompetent af medier fra højre til venstre.

Siden dengang har Shinzo Abe og hans hold af faste følgesvende siddet på magten og syntes fuldkommen usårlige. Han er i dag efterkrigstidens længst siddende regeringschef.

Men den aktuelle corona-krise er en stor udfordring for hans regering, ligesom den er for alle regeringer i verden. Udviklingen er i afsindig grad gået anderledes og hurtigere, end nogen havde spået. Det gør det bestemt ikke nemt at tage politiske beslutninger, som afvejer folks sundhed i forhold til landets nationaløkonomi.

At regeringers skæbner afgøres i den slags krisestunder, har fået Abe til at skære igennem og forsøge at vise handlekraft, da alle japanske skolebørn blev sendt på forlænget forårsferie. Men omvendt har han tøvet med at beslutte den kostbare undtagelsestilstand i syv store byer, inklusive Tokyo, som omsider blev erklæret tirsdag. Kun pres fra Tokyos i sandhed handlekraftige borgmester, Yuriko Koike, fik ham og de andre berørte byers borgmestre til at give nogle bestemmelser i undtagelsestilstanden skarpe tænder, især for at få lukket ned for storbyernes natteliv.

En meningsmåling i avisen Mainichi Shimbun har vist, at 72 procent af japanerne støtter undtagelsestilstanden, men at 70 procent mener, den kom for sent. Samtidig viser en ny gallupmåling, at 60 procent mener, at Abes regering forvaltede situationen i begyndelsen af corona-krisen usikkert og dårligt.

Endnu engang ville Abe-regeringen se uhyre sårbar ud, hvis det ikke var, fordi oppositions partierne på tinge er så splittede og svage, som de er. Hvis man kigger ud over Japans politiske landskab, er det kun borgmester Koike i Tokyo, som ligner en mulig udfordrer til Abe og hans parti. Hun er blevet endnu mere sikker på genvalg ved borgmestervalget til sommer, end hun var i forvejen.


Tags

abe, Corona, covid-19, honjitsu, japansk politik, politik, virus


Dette kunne måske også interessere dig?

Nyt foredrag: Hokkaido

Nyt foredrag: Hokkaido
Kommentarer er meget velkomne

Your email address will not be published. Required fields are marked

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}