maj 19

Abe vil gøre Japan mere japansk

0  comments

Asger Røjle Christensen

Der har været meget fokus på de bestræbelser, som japanske nationalister med premierminister Shinzo Abe i spidsen gør på at få ændret landets pacifistiske fredsforfatning og give Japan en mere aktiv sikkerhedspolitisk rolle i regionen. Der har været mindre fokus på, at Abe-fløjens opgør med, hvad den kalder Japans ”efterkrigs-system”, også handler om andet end sikkerhedspolitik.

Det er ikke nogen hemmelighed, at store dele af den konservative elite i Japan hele tiden har ment, at dele af efterkrigstidens lovgivning ikke tager tilstrækkeligt hensyn til Japans særlige historie og de særlige japanske værdier. Det handler for dem om at få ophævet alt for liberale formuleringer og bestemmelser i de politiske reformer, der blev gennemført i slutningen af fyrrerne af den amerikanske besættelsesmagt.

Det har jeg skrevet en analyserende artikel om i magasinet Ræson 18, der udkom i sidste uge.  Den kommer imidlertid ikke til at ligge frit tilgængelig på nettet. Køb magasinet – eller abonner på Ræson. Det er i det hele taget en god ide.

Her kan artiklen læses på nettet, hvis man er betalende Ræson-abonnent.

 

 


Tags

abe, forfatning, nationalisme, politik, ræson


Dette kunne måske også interessere dig?

Nyt foredrag: Hokkaido

Nyt foredrag: Hokkaido
Kommentarer er meget velkomne

Your email address will not be published. Required fields are marked

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}