juni 24

Abe er et får i ulveklæder – indtil videre

0  comments

Asger Røjle Christensen

15.000 kvinder demonstrerede i weekenden i Tokyo mod premierminister Shinzo Abe og hans sikkerhedspolitiske reformer. De er bekymrede for, at reformerne i fremtiden vil gøre det muligt at sende unge japanere i krig.

I virkeligheden sker der ikke de helt store forandringer med de lovændringer, som debatteres så heftigt i øjeblikket. Men ingen er i tvivl om, at Abe på længere sigt meget gerne vil have Japan til at spille en langt mere aktiv militær og sikkerhedspolitisk rolle i verden.

For få uger siden lovede han USA. at Japan i fremtiden i højere grad vil aflaste det amerikanske militær, også langt fra Japans kyster. Men siden har han stået i det hjemlige parlament og lovet japanerne, at ingen japansk soldat nogensinde vil blive sendt til en kampzone. Snart vil det blive vanskeligt for Japan at leve op til disse modstridende forpligtelser på udebanen og hjemmebanen, og derfor har en amerikansk Japan-ekspert kaldt Abe for “et får i ulveklæder”.

Indtil videre er der stadig afgørende begrænsninger for, hvor høj en profil Japan kan få på den sikkerhedspolitiske scene. Men hvis Abe-regeringen næste sommer får to tredjedeles flertal i overhuset, ligesom den allerede har i underhuset, så er det pludselig langt mere sandsynligt, at den vil kunne komme igennem med en forfatningsændring.

Så bliver der tale om historiske forandringer – og så får de tapre demonstranter for alvor noget at demonstrere imod.

Det var temaet for en fin snak i gårsdagens Orientering på P1 – oven i købet med et par gode og illustrative lyde.


Tags

abe, forfatning, japanforsvar, militær, orientering, USA


Dette kunne måske også interessere dig?

Nyt foredrag: Hokkaido

Nyt foredrag: Hokkaido
Kommentarer er meget velkomne

Your email address will not be published. Required fields are marked

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}