september 17, 2024

Af

(NYUUSU – news): Indtil for nylig blev den japanske form for risvin, sake, entydigt forbundet med japanske retter, og den begrænsede eksport af sake, der fandt sted, gik til japanske restauranter i andre lande. Således også i Danmark.

Men sådan behøver det ikke være. Der er mange forskellige former for sake, som smager forskelligt, men fælles for dem alle er, at de har megen ”umami”, et japansk begreb, som beskriver en behagelig og mild smag, der ikke spiller hovedrollen, men understøtter og fremhæver smagen af hovedingrediensen i de retter, der serveres foran en. Det behøver ikke være sushi eller sashimi. Det kan også være for eksempel rugbrød med marinerede sild eller en osteplatte. Der kommer umamien lige så vel til sin ret.

Derfor er mange sake-producenter i Japan, der er fremme i skoene, begyndt i højere grad at forsøge at markedsføre sake på fremmede markeder. I mandags var der inviteret til ”sake-symposium” i den japanske ambassadørs residens i København, og de indbudte var overvejende danske distributører og restauratører, som bestemt ikke alle sammen havde stor erfaring med sake, men var interesserede i at prøve.

Efter et par foredrag blev der serveret små smagsprøver på sake fra forskellige egne af Japan. Nogle var tørre, andre søde, nogle var funklende, andre var helt klare, men alle var omhyggeligt parret med små retter, der byggede på traditionelle danske ingredienser som ost, kartofler og rødbeder.

”Sake kan gøre vores smagsoplevelser mere mangfoldige”, som den svenske sake-ekspert, Markus Oxelmann, sagde ved symposiet.

Det traditionelle japanske køkken, Washoku, blev i 2017 erklæret for Unesco-verdensarv, og den japanske regering har i år foreslået, at det samme sker med sake. Der bliver truffet afgørelse i Unesco i den sag i december i år.

LINK: At producere god sake er en kamp mod naturen

Foto: Japans ambassade i Danmark

NIYUUSU NEWS

Mine NYUUSU-klummer om Japan og Østasien udkommer på hjemmeside og  facebook en eller to gange om ugen - undtagen når jeg arbejder som rejseleder i Japan. Så vil der være længere mellem dem. En eller to gange om måneden vil jeg udsende et NYUUSU-nyhedsbrev. Danske mediers professionelle dækning af den del af verden er desværre svækket i de senere år. Jeg håber, at jeg med min lange erfaring kan bidrage en smule til at udfylde dette hul.

Prisen for at modtage nyhedsbrevet er et engangsbeløb på 300 kroner. Så modtager I det i årevis, indtil jeg segner. Skriv til mig på arc@asgerrojle.com – og sæt beløbet ind på mobilePay 26360251, mærket NYUUSU og jeres email-adresse. I er velkomne til at gå højere op i pris, alt efter pengepung. Beløbet vil indgå i mit firmas regnskab, og jeg får tid og ressourcer til at holde mit lille nyhedsmedie i live. I givet fald tusind tak. Alle vil uanset betaling kunne følge med i NYUUSU-indlæggene og deltage aktivt med råd, ideer og kritik ved at melde sig ind i facebook-gruppen af samme navn.