juli 9

Tokyo: De Olympiske Lege skal forenkles

0  comments

Asger Røjle Christensen

Rundt omkring i Tokyo er de mange offentlige og synlige nedtællingsure til åbningsdagene for de olympiske og paralympiske lege alle sammen nulstillet. Da legene blev udsat fra sommeren 2020 til sommeren 2021, lod man dem ikke begynde forfra med, hvor mange dage der nu var til åbningsdagene i 2021. Man slukkede for dem – i første omgang. Det afspejler den afventende stemning, der hersker i forhold til næste års store begivenhed. Man ved ikke rigtigt, hvad der skal ske, og man følger bekymret med i nyhederne fra hele verden om covid-19-pandemiens udvikling.

Men det betyder ikke, at der ikke bag linjerne arbejdes hårdt med forberedelserne. I dag er der en nyhed om, at samtlige 43 anlæg, der skulle benyttes ved legene i år, også er til rådighed næste år. Det har krævet lange forhandlinger og kostbare kompensationer. Mange andre arrangementer har måttet flyttes. Det sidste, der faldt på plads i denne uge, var lejemålet af udstillingscentret Makuhari Messe lige øst for Tokyo, hvor brydning, taekwondo og fægtning skal foregå. Det hele er altså omsider lykkedes, og det betyder, at man stort set kan kalkere det planlagte program for 2020-legene over på 2021-kalenderen, hvilket gør mange ting ulige meget lettere for de hårdt kæmpende arrangører.

Det betyder dog ikke, at legene bliver identiske med dem, der ville have fundet sted i 2020, hvis de oprindelige planer var gennemført. Tokyo-arrangørerne er forlængst enige med IOC (Den Internationale Olympiske Komite) om, at legene skal "forenkles" i forhold til de oprindelige planer, både af økonomiske og corona-sikkerhedsmæssige årsager.

Det betyder blandt andet, at åbnings- og afslutningsceremonierne geares ned, at der ved alle konkurrencer bliver færre tilskuere med større afstand mellem dem, at sportsfolk fra de fleste lande er nødt til at ankomme til Japan ekstra tidligt og gennemgå diverse test og karantæner, før de slippes løs på hinanden, at der skrues ned for en masse side-events, og at man genovervejer, hvor mange man er nødt til at ansætte i service-, støtte- og sikkerhedsfunktioner. Der er også mange andre forslag til ”forenklinger” i spil, som i øjeblikket er til forhandling mellem Tokyo og IOC.

Det eneste, der vil kunne gennemtvinge en aflysning af legene er, hvis pandemien går endnu mere amok i den øvrige verden. I selve Japan – og specielt i Tokyo - stiger smittetallene igen. I dag var smittetallet 224, hvilket er det højeste nogensinde, højere end da undtagelsestilstanden blev indført i april, og det giver selvfølgelig anledning til bekymrede overskrifter. Men så længe stigningen primært skyldes øget testning, vil den tilsyneladende ikke få lov til at afspore de olympiske planer. Både IOC og Tokyo-arrangørerne har lovet, at der senest i oktober vil blive taget endelig beslutning om legenes gennemførelse. Med andre ord: Er de ikke aflyst i oktober, gennemføres de.

Det lavere antal tilskuere ved hvert enkelt arrangement skaber imidlertid et dilemma ved de begivenheder, der allerede er mere eller mindre udsolgt. I princippet kan billetter, der er købt til 2020-legene, blot benyttes næste sommer i stedet for, men i dag har arrangørerne åbnet for muligheden for, at folk vil kunne få kompensation, hvis de af en eller anden grund ikke kan eller vil benytte deres billet. På den måde vil problemet med for mange solgte billetter til åbnings- og afslutningsceremonierne samt enkelte populære konkurrencer måske løse sig selv.

Foto: Wikimedia Commons


Tags

Corona, covid-19, IOC, olympisk, tokyo, Tokyo2020


Dette kunne måske også interessere dig?

Nyt foredrag: Hokkaido

Nyt foredrag: Hokkaido
Kommentarer er meget velkomne

Your email address will not be published. Required fields are marked

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}