maj 11

Sydkorea vender tilbage til at føre solskinspolitik

0  comments

Asger Røjle Christensen

(Denne nyhedsanalyse er skrevet til og offentliggjort af Kristeligt Dagblad)

Den liberale Moon Jae-in blev i går valgt til Sydkoreas nye præsident med et klart flertal. Han vil i dialog og samarbejde med sine landsmænd i nord.

Sydkoreanere er ligesom alle andre. De vil helst have fred. Fred med hele verden – og ganske særligt fred med deres krigeriske landsmænd i det isolerede Nordkorea.

Det er en væsentlig forklaring på, at de i går valgte den liberale kandidat Moon Jae-in til landets nye præsident. Moon bruger andre ord, men reelt står han for en genoplivning af den omstridte ”solskinspolitik”, som blev ført i perioden fra 1998 til 2008. En politik, der går ud på at overhøre Nordkoreas skingre retorik og forsøge at få dialog og samarbejde i gang hen over den militariserede grænse mellem de to halvdele af det delte land.

Formålet er dels at støtte de kræfter, der en dag vil forandre det lukkede og isolerede Nordkorea indefra. Det er også at styrke økonomi og beskæftigelse i såvel nord som syd. Men først og fremmest er det at mindske spændingerne og sikre, at sydkoreanerne kan leve i fred og tryghed.

I de senere uger har krigsretorikken været ekstra skarp fra Nordkoreas side, og USA har med præsident Donald Trump i spidsen også skruet op for tonelejet. Alle muligheder for at standse Nordkoreas udvikling af atomvåben var i spil, lød det fra Trump, også en militær aktion.

For dem i Washington, Tokyo og andre steder, der gerne har villet føre en hård linje over for Nordkorea, er valget af Moon Jae-in derfor ingen god nyhed. Moon vil føre en forsvarspolitik, som distancerer Sydkorea fra landets traditionelle amerikanske allierede, og han vil gen-overveje opstillingen af det amerikanske anti-missil-system THAAD, som har været årsag til rasende protester fra Kina. Der er næppe tvivl om, at den nyvalgte præsident straks vil sætte foden ned og fortælle de andre, at de ikke skal regne med ham, hvis de vil i krig.

Det har de sydkoreanske vælgere vidst, og det er en af de vigtigste årsager til størrelsen af Moon Jae-ins valgsejr. Samtidig har de haft mere tiltro til, at han kunne skaffe gang i økonomien, reformere det korrupte erhvervsliv og bekæmpe den stigende ungdomsarbejdsløshed, end hans konservative modkandidater ville have kunnet.

Den politik på basis af ”strategisk tålmodighed”, som den forhenværende Obama-regering i USA i otte år har ført over for Nordkorea, parret med stramme økonomiske sanktioner, har tydeligvis ikke virket. Nordkorea er trodsigt blevet ved med at udvikle sine atomvåben, og test af såvel atomvåben som missiler er blevet hyppigere.

Alle er enige om, at der skal prøves noget nyt. Men det skal altså ikke være en livsfarlig flirt med en militær løsning. Så hellere vende tilbage til noget, der ligner solskinspolitikken. Det er budskabet fra Sydkoreas vælgere.

Solskinspolitikken var ellers grumme diskrediteret, da den for cirka 10 år siden blev afblæst og erstattet af en hårdere linje, ført at skiftende konservative præsidenter og regeringer.

Under solskinspolitikken blev der holdt topmøder med Nordkoreas ledere, og der blev etableret en nord-syd-toglinje og sat et samarbejde i gang om industri-zonen Kaesong, hvor nordkoreanske arbejdere var billig arbejdskraft for sydkoreanske industrigiganter. Men det er ingen hemmelighed i dag, at vejen blev banet med kontante pengebeløb under bordet til medlemmer af den nordkoreanske elite.

Selv om det er hans erklærede politik, bliver det vanskeligt for Moon Jae-in at få sin nye solskinspolitik til at fungere i praksis, og der vil efter alt at dømme gå lang tid, før det vil lykkes ham at få de ”samtaler om samtaler” med Nordkorea i gang, som han vil tage initiativ til.

De aktuelle spændinger er vanskelige at få under kontrol, Nord-koreas atomvåben-udvikling er nået meget længere siden sidst, ligesom det bliver svært for ham at få parlamentet med.

 Fakta om valget i Sydkorea

Sydkoreas valgresultat (stemmeprocent 77,2):

Moon Jae-in (liberal) 39,5 procent.

Hong Joon-pyo (konservativ) 26,5 procent.

Ahn Cheol-soo (liberal) 21,2 procent.

(Foto: LiveSaviour/WikimediaCommons)


Tags

moon, nordkorea, solskinspolitik, sydkorea


Dette kunne måske også interessere dig?

Nyt foredrag: Hokkaido

Nyt foredrag: Hokkaido
Kommentarer er meget velkomne

Your email address will not be published. Required fields are marked

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}