december 19

Svært at høre Japans undskyld

2  comments

Asger Røjle Christensen

Japan har sagt undskyld for krigstidens aggression og krigsforbrydelser mange gange.

Men Japans nuværende regerings politik på flere områder gør det vanskeligt at overbevise omverdenen om, at disse undskyldninger skal tages alvorligt.

Det argumenterer den fransk-amerikanske Japan-forsker Robert Dujarric fra Temple-universitetet i Tokyo for i dette interview, som jeg har lavet til Orientering. Klik på indslaget klokken 17:51.


Tags

abe, japan, krigshistorie, orientering, undskyld, WW2


Dette kunne måske også interessere dig?

Nyt foredrag: Hokkaido

Nyt foredrag: Hokkaido
Kommentarer er meget velkomne

Your email address will not be published. Required fields are marked

  1. Kære Asger
    Dejligt at høre dine mange reportager fra Japan. Den helt aktuelle om undskyldningen for WW2 (og før) sidder lige i skabet. Ikke mindst efter jeg i dag var inviteret til en venlig belæringstime af en højtstående ansat på den japanske ambassade i DK. Skete efter jeg for et par uger siden i p1 og påDR2 Dagen havde kommenteret at Japan havde meget svært ved at sige undskyld for forbrydelser før og under krigen. det var i forb. med senkaku konflikten med kina.
    så jeg fik den store lektion (heldigvis under behagelig indtagelse af en god tallerken sushi) inklusiv samtlige mundtlige og skriftlige undskyldniger japanske PMer har afleveret i årenes løb. jeg forsøgte stille at henvise til Tysklands tilsvarende situation og handlinger – og mere end antydede at vi som danskere måske ikke syntes at de japanske undskyldninger virkede specielt ægte eller overbevisende. Heller ikke mine lange reportager og erfaringer med de koreanske comfort women syntes at påvirke diplomaten. der bestemt havde tal og fakta i orden, men måske nok manglede de analytiske evner – og temmelig præget af den fortælling som Japan så gerne vil fastholde. Ikke ulig når jeg har haft lignende samtaler med kinesiske diplomater.
    well, dette blot en opfordring på at fortsætte forklaringen på disse sorte historiske huller som mange asiater holder så meget fast i.

  2. Tak, Jan
    Ja, “det historiske problem” forsvinder ikke lige med det samme.
    Der er ikke andet at gøre end som journalist at lytte til hver side og referere dem for, hvad de siger – og forhåbentlig undervejs formidle en forståelse for, at dette er reelle problemer i nutiden. Det skyldes ikke, at asiater er sære i hovederne og skruet anderledes sammen, end vi andre er.
    Men meget tyder på, at den geopolitiske udvikling og diverse regeringsskifter i de forskellige lande gør det sværere end før at følge en sådan strengt journalistisk linje over for alle parter, uden at nogen bliver sure.
    Der er ikke desto mindre, hvad jeg forsøger på at gøre.
    asger

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}